I den här artikeln sammanfattar vi intrycken från när Proffsmedarbetarna Håkan Bjärsdal och Tommy Holl besökte tunnelbygget Västlänken i Göteborg. Hela artikeln, med Håkans egna ord, kan du läsa i Proffs augustinummer. Fler bilder och en mer beskrivande text kommer alltså i den tryckta tidningen inom kort.
Hur är det egentligen att köra lastbil djupt nere i Västlänkens tunnelsystem under Göteborg? Det är en arbetsmiljö som få får tillträde till – men i augustinumret av Proffs får läsarna en exklusiv inblick när vi följer med Magnus Rosén, lastbilschaufför på Sanne Group, på ett av hans många uppdrag i underjorden.
Västlänken är ett av Sveriges mest omfattande infrastrukturprojekt, och inne i tunnlarna råder ett organiserat kaos av maskiner, transporter och byggverksamhet. För att komma dit krävs både tillstånd från konsortiet WLC (West Link Contractors) och Trafikverket, som ansvarar för all extern kommunikation. Tack vare Magnus initiativ och tidigare kontakt med NCC:s kommunikatör Joakim Josefsson blev det möjligt att följa med ner.
Magnus Rosén, tidigare känd som basist i hårdrocksbandet Hammerfall, har de senaste åren även arbetat som yrkeschaufför – och stortrivs med det. Han beskriver tunnelmiljön som både krävande och fascinerande. De trånga passagerna, den tunga trafiken av maskiner, gupp, backar och svag belysning ställer höga krav på både koncentration och fingertoppskänsla. Ibland måste han till och med luta sig ut ur förarhytten för att kunna se så att tippflaket inte slår i taket.
Under vår dag med Magnus kör han en Mercedes, men han berättar att han vanligtvis använder en mindre Scania – och att han även hunnit testa en Volvo ellastbil i projektet. Erfarenheterna från ellastbilen är positiva, men han noterar att laddningen kräver planering under arbetsdagen.
Sanne Group, som Magnus kör för, har ett tiotal fordon i arbete kring Västlänken – både grusbilar och kranbilar – och flera av dessa är regelbundet nere i tunnlarna. Varför just detta åkeri fått de krävande uppdragen vet han inte säkert, men tror att det kan bero på företagets sociala kompetens och att flera kvinnor finns bland chaufförerna.
Magnus kombinerar sitt liv som musiker med lastbilskörning, och menar att det fungerar mycket bra tack vare en förstående arbetsgivare och ett flexibelt upplägg. Oftast kör han tre dagar i veckan, men kan både hoppa in extra eller ta ledigt för spelningar i exempelvis Argentina eller Spanien.
I augustinumret av tidningen Proffs, signerat Håkan Bjärsdal, kan du läsa hela reportaget – inklusive bilder från den annars svårtillgängliga tunnelmiljön under Göteborg. Missa inte vår resa med Magnus Rosén, där vardagen som chaufför möter ett av Sveriges mest avancerade byggprojekt.