Lasse Wallin spelar in samtalet med dr Toomesso som utan hans vetskap tagit Peth-prov på honom. Lasse Wallin spelar in samtalet med dr Toomesso som utan hans vetskap tagit Peth-prov på honom.

Lyssna på läkaren: ”Jag får ta de prover jag anser relevanta”

När Kalle, som egentligen heter Lasse Wallin, 2023 kontaktar oss efter att ha fått körkortet indraget på grund av att läkaren på vårdcentralen, utan att informera honom, tagit PEth-prov, sätter det i gång en massiv proteststorm mot detta sätt att ställa diagnosen missbruk. Lasse besöker läkaren för att få svar på varför provet tagits. Samtalet spelar han in och ni kan lyssna på en del av det här.

Lasse Wallin besöker 2023 vårdcentralen i Skåre, Karlstad, för att förnya sina tunga behörigheter. Han har diabetes typ 2 och i dag är inte det ett hinder för att köra yrkesmässig trafik. Läkaren som hanterar hans intyg heter Tiia Toomessoo.

Alla yrkesförare måste genomgå regelbundna läkarkontroller för att få behålla sina behörigheter – det är således inte frivilligt att välja bort dessa kontroller. I kontrollen ingår, enligt Transportstyrelsen, inte att PEth-prov måste tas.

PEth är en alkoholmarkör som visar att en person intar alkohol, men inte hur mycket eller när och än mindre om personen kör rattonykter. Transportstyrelsen har satt ett gränsvärde för PEth på 0,30 μmol/L.

Om en person som ska förnya sina behörigheter av läkaren bedöms behöva PEth-testas måste personen informeras innan provet tas. Detta enligt Transportstyrelsens föreskrifter i TSFS 2010:125 samt körkortslagen 10 kap. 5§. Även IVO bekräftar att läkaren måste informera personen innan PEth-prov tas.

Kritiken mot PEth-prov har funnits länge i medicinska kretsar och flera artiklar i ämnet har publicerats i bland annat läkartidningar. I dag har kritiken nått ut till allmänheten och vi har läst otaliga artiklar i vilka forskare uttalar skarp kritik mot PEth-prover. Inte mot PEth som alkoholmarkör, men mot hur Transportstyrelsen använder resultaten av dessa prover.

Anders Helander, sjukhuskemist på Karolinska universitetslaboratoriet och forskare på Karolinska Institutet i Huddinge säger till oss att det inte går att ställa diagnosen missbruk baserat enbart på ett förhöjt alkoholmarkörvärde. För att ställa en sådan diagnos måste läkaren och patienten även föra bland annat samtal.

Tillbaka till Lasse som utan att informeras får ett PEth-prov taget och resultatet ligger över 0,30 μmol/L med 0,89 μmol/L. Efter andra provet fyra månader senare är hans värde 0,49 μmol/L. Då väljer läkaren att anmäla Lasse till Transportstyrelsen som går på läkarens linje att Lasse har ett missbruk och därmed inte kan inneha körkort.
– Jag blev stämplad som alkoholist och förlorade även mitt arbete och försörjning, säger Lasse som själv anmäler händelsen till både JO och IVO som dock anser att allt gått rätt till och tar inte upp hans ärenden.

Vi tar tidigt kontakt med Lasses läkare Tiia Toomessoo på Skåre vårdcentral i Karlstad och hon gör kristallklart för oss att hon inte har vare sig tid eller lust att svara på våra frågor. ”Ni stör mig”, säger hon under det korta samtalet.

Lasse vill ha svar på sina frågor och bokar ett besök hos Toomessoo.
– Jag vill veta på vilka grunder hon beslutade att göra ett PEth-prov och varför hon, i strid med gällande regelverk, inte informerade mig om detta, säger han.

Samtalet med dr Toomessoo spelar Lasse in och vi har lyssnat på hela samtalet. För att ni ska få en uppfattning om hur Lasse bemöts av läkaren har vi gjort en kortare version av inspelningen.

Lyssna på inspelningen här:

Om artikeln

Publicerad: 2025-07-01 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkoholmarkör IVO JO Körkortdåterkallelse Lasse Wallin Misbbruk PEth Rattonykterhet Toomessoo Transportstyrelsen