ANPR-teknik får grönt ljus i hela landet

Flera nya lagändringar som träder i kraft från halvårsskiftet 2025 berör vägtrafiken. Fokus ligger bland annat på att förhindra utförsel av stöldgods, underlätta fordonsförnyelse och effektivisera miljötillståndsprocesser. Samtidigt stärks myndigheternas möjligheter till övervakning och informationsutbyte inom brottsbekämpningen.

Vid halvårsskiftet 2025 träder flera lagändringar i kraft som direkt påverkar vägtrafiken. Bland annat införs ett nytt brott, utförselhäleri, som innebär att det blir straffbart att föra ut stöldgods ur landet. Straffet kan bli fängelse upp till två år, och upp till sex år vid grovt brott.

Även försök, förberedelse och stämpling kriminaliseras. Tullverket får en tydligare roll i arbetet mot denna typ av brottslighet och ges utökade befogenheter att inleda utredningar samt att bistå åklagare. Ändringarna syftar till att minska utförseln av stulna fordon och bildelar, vilket markeras som ett återkommande problem.

Samtidigt höjs skrotningspremien från 10 000 till 25 000 kronor. Syftet är att påskynda utfasningen av äldre, mer miljöbelastande fordon.

När det gäller miljö- och tillståndsprocesser införs krav på att beslut om betydande miljöpåverkan ska offentliggöras för allmänheten. Detta gäller bland annat enligt väglagen och innebär att anmälningspliktiga verksamheter inte får påbörjas förrän tillsynsmyndigheten har bedömt att verksamheten inte medför sådan påverkan.

Ändringen ökar transparensen i exempelvis vägprojekt och nyetablering av transportinfrastruktur. I ett första steg görs också lättnader i strandskyddet, vilket bland annat kan underlätta planering av logistik- och terminalytor i närheten av vatten.

Polismyndigheten får ökade möjligheter att använda biometrisk information i brottsbekämpande syfte. Bland annat får teknik för registreringsnummerigenkänning (ANPR) användas i hela landet utan att särskild intresseavvägning krävs. Detta kan effektivisera övervakning av (inte minst) yrkestrafiken och förbättra kontrollen av fordon i rörelse.

Slutligen inkluderas fler myndigheter i det obligatoriska informationsutbytet för att bekämpa sanktionsbrott. Bland de myndigheter som omfattas finns sedan tidigare bland annat Tullverket och Polismyndigheten, som redan har en central roll i kontrollen av gränsöverskridande transporter.

Genom att utöka samverkan förstärks möjligheten att upptäcka och förebygga brottslig verksamhet kopplad till internationell handel och logistik.

Läs om alla lagändringar här (PDF)!

Om artikeln

Publicerad: 2025-07-01 13:28
Kategori: Nyheter
Taggar: ANPR Brottsbekämpning Lagändringar Transportinfrastruktur Vägtrafik Yrkestrafik