MAN:s uppgraderingar grundar sig på MAN:s lastbilsserie och dess modulära teknik. Foto: MAN. MAN:s uppgraderingar grundar sig på MAN:s lastbilsserie och dess modulära teknik. Foto: MAN.

MAN uppgraderar bussar för europeisk säkerhet

Inför IAA Transportation i Hannover, förhandsvisade MAN sina uppgaderade bussmodeller. Med hjälp av den modulära tekniken från MAN:s lastbilsserie ska bussarna uppfylla europeiska säkerhetsregler.

Central Vehicle Manager (CVM) har ersatt den tidigare Power Train Manager (PTM). CVM har dubbelt så hög beräkningskraft som tidigare och fungerar som den centrala styrenheten i drivlinan och utgör navet för alla kontrollenheter i fordonet. Även alla andra kontrollenheter för individuella system, som dörrar och luftkonditionering, har bytts ut mot mer effektiva komponenter.

En uppgradering MAN vill lyfta är MAN SafeStop Assist som är ett tillval. Den upptäcker om föraren inte längre kan styra fordonet aktivt. Då bromsar fordonet automatisk och kontrollerat till stillastående.

Tillsammans med den nya elektronikplattformen, introduceras även en helt ny förarhytt i alla MAN-bussar.

Med årsmodell 2024 säger MAN att de redan uppfyller och överträffar alla kommande ”lagliga innovationer för kör- och IT-säkerhet i alla modeller”.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-05 13:45
Kategori: Nyheter
Taggar: MAN MAN Bus&Truck Säkerhetskrav Teknikuppgradering