Foto: FuelCellsWork. Foto: FuelCellsWork.

Lidl rullar ut sin första gröna vätgasdrivna lastbil

Lidl, Jacky Perrenot och Lhyfe har tillkännagivit lanseringen av det första gröna vätgasfordonet inom den franska masshandelssektorn. Det representerar ett viktigt steg i energiomställningen för Lidl som har siktet inställt på att drastiskt minska sina utsläpp av växthusgaser.

Efter invigningen av Europas första gröna vätgasplattformen i Carquefort (Loire-Atlantique) i mars 2022, menar Lidl att man bekräftat sitt engagemang för miljövänliga leveransmetoder.

I samarbete med Jacky Perrenot och Lhyfe undertecknade Lidle en avsiktsförklaring vid Salon de l´Agriculture 2022 (en form av lantbruksmässa, red.anm.)som förbinder sig att sätta den allra första gröna vätgasdrivna lastbilen på vägen.

Lastbilen har varit i trafik sedan början av året och levererat till Lidls stormarknader i Nantes-regionen som den första vätgaslastbilen.

Denna nya generationens lastbil på 26 ton är utrustad med en bränslecell på 100 kW och har en räckvidd på 40 mil och kommer att tanka på en multidrivmedelsstation i La Roche-sur-Yon som öppnade i december 2021 och som erbjuder 100 procent förnybart grönt väte av Lhyfe,

Fordonet har anpassats av transportföretaget Jacky Perrenot som har varit involverad i kampen mot klimatförändringarna sedan 2012 och innehar ”Objectif CO2”-märkningen för sitt engagemang för att minska koldioxidutsläppen.

Företaget inledde sitt samarbete med Lidl 2020 med undertecknandet av en första avsiktsförklaring vid Salon International de l´Agriculture 2020. Detta resulterade i att företagets fordonsflotta varje år uppgraderas med fordon som drivs av alternativa drivmedel.

De första helelektriska leveranserna började 2021. Den nya gröna vätgasdrivna lastbilen markerar ett nytt steg i engagemanget mellan två aktörer.

Är man intresserad av att ta del av de senaste nyheterna från Fuel Cell and Hydrogen Industry, kan man finna det på FuelCellsWork.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-08 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: FuelCellsWork Grön Vätgas Grön Vätgaslastbil Jacky Perrenot Klimatomställning Lhyfe Lidl