Trafikverket vill ha tips om påkörda grodor – i Dalarna

På många platser går vägar genom groddjurens livsmiljöer. Trafikverket inventerar just nu i Dalarna om var det finns behov av tunnlar eller andra försiktighetsåtgärder för grod- och kräldjur. Överkörda grodor på och vid vägbanan är ett tecken på behov av en säker passage.

På många ställen har grodor svårt att överleva och ett hot är trafiken. Grodorna har blivit färre och försvunnit från många platser där de tidigare fanns. Både groda, padda och salamander lever extra farligt när de ger sig ut på sina vandringsvägar. På en del ställen har Trafikverket byggt grodtunnlar under vägar som visat sig vara populära vandringsstråk för grodorna.

– På så sätt kan de säkert ta sig till och från sommarplatsen där de lägger sina ägg, säger Linnéa Hedman Söderström, miljöspecialist på Trafikverket.
Just nu inventerar Trafikverket var grodor riskerar att bli överkörda i Dalarna. En vägsträcka där många grodor blir överkörda är förmodligen en plats där en åtgärd behöver sättas in.

– Vi vill få tips om var påkörda grodor har upptäckts, uppmanar Linnéa Hedman Söderström. Det handlar inte om enstaka grodor utan flera som vandrat tillsammans, vilket dem gör den här perioden när de flyttar till sommarvistelsen.

Grodor parar sig ungefär i april-maj beroende på var i Sverige de lever. Efter tre till fyra månader har grodynglen blivit färdiga grodor som tar sig upp på land. Då kan de korsa vägen igen.

Iakttagelser kan skickas till Linnéa Hedman Söderström på adressen linnea.hedman-soderstrom@trafikverket.se.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-02 08:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Grodor Kräldjur Trafikverket