Lastbilsförsäljningen har skjutit i höjden på Klaravik de senaste åren. Veteranlastbilar, som den här nyligen sålda Scanian 112:an, har visat sig särskilt heta för längtande nostalgiker. Foto: Klaravik.se Lastbilsförsäljningen har skjutit i höjden på Klaravik de senaste åren. Veteranlastbilar, som den här nyligen sålda Scanian 112:an, har visat sig särskilt heta för längtande nostalgiker. Foto: Klaravik.se

Begagnatförsäljningen allt hetare – på Klaravik

Det blir allt vanligare att köpa begagnad lastbil på auktion. På bara tre år har antalet sålda lastbilar på Klaravik ökat med 140 procent. Årets första månader visar på fortsatt full gas. Hittills har tunga fordon bytt ägare för 125 miljoner under 2024 på klaravik.se.

Att köpa och sälja begagnade lastbilar på auktion har ökat med eftertryck de senaste åren. Under 2020 bytte 623 lastbilar ägare på klaravik.se. Tre år senare går det att konstatera att försäljningstakten lagt sig i vänster körfil och accelererat rejält.

Under 2023 bytte 1 493 lastbilar ägare på Klaravik – en ökning med 140 procent på tre års tid.
– Det är en fascinerande utveckling. Det finns flera anledningar till att just tunga fordon-segmentet ökat så mycket skulle jag säga, säger Andrea Elfman, försäljningschef på Klaravik.

Andrea förklarar att det har blivit något av en snöbollseffekt på Klaraviks plattform och att de senaste årens komponentbrister och långa ledtider på nyproduktion också har lett till att fler sneglat på andrahandsmarknaden.

Även under 2024 har lastbilar bytt ägare i strid ström på Klaravik. 661 stycken, till ett värde av 125 miljoner kronor, närmare bestämt. Köparna är till 78 procent svenska företag medan resterande 22 procent är bosatta utomlands (med Polen och Baltikum som främsta exportländer).

– Utöver att använda i brukssyfte intresserar sig många svenskar för veteranlastbilar, rena samlarobjekt som äldre Scania- och Volvolastbilar har hög nostalgifaktor och är spännande för många. Här är det kul att vår marknadsplats kan bidra till ett återbruk som är så starkt känslomässigt. Bland utländska köpare är ha-begäret oftare relaterat till ren affärsnytta, menar Andrea Elfman.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-11 12:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Begagnat Klaravik Lastbilsnostalgi Statistik