Nu kan guld renas med HVO100

Med guldörhängen från en pantbank i Göteborg och biodiesel från närmsta tankstation har forskare på Chalmers utvecklat ett miljövänligt recept för att återvinna och rena viktiga metaller. Upptäckten kan förändra en bransch som idag är beroende av stora mängder fossil olja. ”HVO100 är dessutom mycket rent och behöver inte specialbeställas eftersom det finns på närmaste tankstation”, säger Mark Foreman, forskare på Chalmers

Att satsa stort på elektrifiering inom alla områden där energi behövs kanske inte är den enda lösningen för miljön. Biodiesel fortsätter att hitta nya användningsområden och beskrivs av forskare som ”mycket rent”.

Guld finns i det mesta vi har runt om oss, även i komponenter i flyg- och rymdindustrin. Guld blandas ofta med andra metaller som sedan behöver tas bort när det guldskotet ska återvinnas. Då används organiska lösningsmedel som exempelvis fossil diesel.

Tillsammans med forskarkollegorna på Chalmers har Mark Foreman hittat ett sätt att rena guldet genom att i stället använda biodiesel som tillverkas av exempelvis restprodukter från skogs- och massaindustrin och som säljs som fordonsbränsle under varunamnet HVO100.

Biodiesel innehåller så gott som inga aromatiska kolväten alls. I forskarnas recept löses guldskrot i en blandning av saltsyra och salpetersyra (kungsvatten). Guld i smycken är en legering med andra metaller, bland annat silver, som då fälls ut i fast form som silverklorid. Sedan extraheras rent guld ur lösningen genom att först tillsätta HVO100 och kemikalien malonamid och sedan skakas hela blandningen med vanligt saltvatten. Även malanomid kan tillverkas av biomassa och ersätter i detta recept giftigare och cancerframkallande kemikalier som traditionellt används för att rena guldskrot.

Samma metod kan användas för att rena och återvinna många andra samhällsviktiga metaller varav flera är en förutsättning för den snabba utvecklingen av vardagselektronik och är viktiga för modern grön teknik som i vindkraftverk och elfordon.
– Hittills har jag inte hittat en enda metall som inte går att rena med miljövänlig biodiesel istället för fossila lösningsmedel, säger Mark Foreman.

Vill man fördjupa sig i de nya möjligheterna biodieseln har, kan man göra det här.

”HVO100 är mycket rent och behöver inte specialbeställas eftersom det finns på närmaste tankstation”, säger Mark Foreman, forskare på Chalmers.
”HVO100 är mycket rent och behöver inte specialbeställas eftersom det finns på närmaste tankstation”, säger Mark Foreman, forskare på Chalmers.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-27 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Biodiesel Chalmers HVO100. Mark Foreman Metallåtervinning med Biodiesel