Foto: Göran Rosengren, arkiv Foto: Göran Rosengren, arkiv

Polen slår nytt rekord med förartillstånd

År 2022 levererade polska transportmyndigheten ut 106 599 förartillstånd, en ökning motsvarande närmare 19 procent jämfört med året innan. Den 31 december 2022 fanns 160 664 giltiga tillstånd i omlopp i Polen. Även det ett rekord (132 625 den 31 december 2021).

Under förra året, 2023, upprätthöll Polen nära nog siffrorna genom att utfärda 103 194 förartillstånd. Däremot tangerade man sitt förra ”rekord” genom att hela 162 489 giltiga tillstånd var i omlopp den 31 december 2023. Detta ska jämföras med 160 664 giltiga tillstånd året innan.

Drivers attestation, pink paper, świadectwa kierowcy. Trafikpolisen har genom åren lärt sig hur de ska uttrycka sig för att förmå tredjelandsmedborgaren som kör lastbil att plocka fram det rosa intyget som visar att han eller hon får lov att köra internationell, yrkesmässig trafik. Att förartillstånd är vanligt förekommande i de polska lastbilarna blir uppenbart när Proffs pratar med trafikpoliser runt om i landet.

Det som Polen har att brottas med är, precis som i Sverige och i många andra länder, chaufförsbristen. Situationen kan anses vara akut här i Sverige, men i Polen är det riktigt illa. Där saknar man idag cirka 150 000 chaufförer, vilket sannolikt kan förklara behovet av att utfärda förartillstånd i ett mycket högt tempo.

Vad är förartillstånd?
Ett förartillstånd ger en förare från tredjeland, alltså personer som inte är medborgare i något EES-land, lov att arbeta som chaufför i internationell godstrafik i ett åkeri etablerat i något av EU:s medlemsländer.

LÄS FLER artiklar om förartillstånd här!

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-06 12:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Förartillstånd FTEU Polen