Mercedes-Benz har knoppat av Kamaz. Foto: Kamaz. Mercedes-Benz har knoppat av Kamaz. Foto: Kamaz.

Mercedes-Benz slutför försäljningen av ryska Kamaz

Mercedes-Benz-gruppen har slutfört försäljningen av sin andel i Kamaz, Rysslands ledande lastbilstillverkare och går med i raden av företag som drar sig ur Ryssland efter landets invasion av Ukraina.

Enligt Reuters bekräftade Mercedes-Benz, utan att avslöja detaljer om transaktionen eller köparen, slutförandet av affären denna månad efter att ha fått alla nödvändiga myndighetsgodkännanden.

I september 2021 förvärvade Mercedes-Benz AG, då under paraplyet av Daimler AG, en andel på 15 procent i Kamaz från Daimler Truck för att returnera den till Daimler Truck efter att lastbilstillverkaren frikopplades från moderbolaget i december 2021. Efter detta döptes Daimler AG om till Mercedes-Benz AG.

Efter avknoppningen delades ägandet av Kamaz-andelen mellan Mercedes och Daimler Truck där Mercedes innehade aktierna, medan Daimler Truck var tvungen att göra en nedskrivning av tillgången värderad till cirka 200 miljoner euro enligt en ansökan från maj 2022 citerad av Reuters.

Försäljningen markerar Mercedes-Benz’s slutliga utträde från den ryska marknaden, ett beslut som meddelades i slutet av 2022 tillsammans med försäljningen av aktier i dess dotterbolag till industriella och finansiella tjänster till en inhemsk investerare.

Som svar på Rysslands invasion av Ukraina upphörde Daimler Truck sin verksamhet i Ryssland, inklusive sitt partnerskap med Kamaz, i slutet av februari 2022, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-23 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Kamaz Mercedes-Benz Ryssland Ukraina