Inte bara nackdelar med sänkt reduktionsplikt

”Det är märkligt att inte fler tänker på att utökad reduktionsplikt har inneburit att tillgången till mat blivit försämrad för många människor”, säger Bo Ericsson på Fordonsjuristen. Är det rätt att använda mat för att skapa energi som bidrar till ökad matbrist i världen?

Redan 2008 beräknade IMF, International Monetary Fund, att biobränslen stod för 20 till 50 procent av prisuppgången för vete, majs, sockerrör, palmolja och andra grödor. Det gäller grödor som används för tillverkning av bland annat etanol, biodiesel som tillverkas av rapsolja och HVO som görs på vegetabiliska oljor och animaliska fetter.

I Sverige är den så kallade reduktionsplikten (inblandning av förnyelsebara bränslen) ett hett ämne. Samtidigt har bland andra Gro Intelligence räknat ut att mängden av spannmål som används till biobränsle omsatt i kalorimängd skulle kunna ge föda för 1,9 miljarder människor.

Oron är nu stor för att skördarna inte kommer att räcka till för både mat och bränsle. Enligt World Food Programme lever 828 miljoner människor i hunger och framtidsutsikterna är mörka på grund av begränsningar av export från Ukraina och svår torka i Afrika.

Att använda biobränsle under de förutsättningar som finns idag känns inte rätt väg att gå för att minska användningen av fossila bränslen, säger Bo Ericsson.
– I Sverige och i övriga Europa borde vi öka produktiviteten och arealen för att odla mer grödor som är avsedda för biobränslen, avslutar Bo Ericsson.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-29 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Biodrivmedel Fordonsjuristen Gro Intelligence Hungersnöd IMF Reduktionsplikt World Food Programme