Förstärkt gränskontroll i Sverige

Sverige, liksom andra länder inom EU, vidtar åtgärder för gränspassager Schengenavtalet till trots. Skärpta åtgärder gäller fram till 11 maj 2024. Detta uppmärksammas internationellt.

Det är det rumänska utrikesdepartementet som informerar att de nationella myndigheterna i Sverige har aviserat återinförande av kontroller vid gränserna fram till den 11 maj 2024.

Därför uppmanas alla EU- och icke-EU-medborgare att se till att ha en giltig identitetshandling som pass eller identitetskort med sig hela tiden under sin resa till och från Sverige. De svenska myndigheterna flaggar för att åtgärden kan leda till längre transittider vid gränsen.

Enligt den svenska polisens officiella hemsida är gränskontroller vid de yttre gränserna obligatoriska oavsett medborgarskap. Däremot skiljer sig in- och utresebestämmelserna beroende på individens medborgarskap, vilket land de reser till eller från samt syftet och vistelsens längd.

Denna typ av utökade gränskontroller återinfördes av EU i enlighet med bestämmelserna i artiklarna 25 och 27 i Schengenavtalet efter attackerna som ägde rum i Paris den 13 november 2015, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-17 09:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Gränskontroll Polismyndigheten Smuggling Terror transporter