Tevva "halkade av" den kommande sammanslagningen med ElectraMeccanica. Foto: Tevva. Tevva "halkade av" den kommande sammanslagningen med ElectraMeccanica. Foto: Tevva.

Tevva snuvas på USA-samarbete

Den brittiska ellastbilstillverkaren Tevva meddelade i augusti i år ett avtal om sammanslagning mellan Tevva och amerikanska ElectraMeccanica och att det brittiska kontoret skulle flytta till Arizona, USA. Nu blir det inget av det då ElectraMeccanica hävdar att Tevva inte tillhandahållit information som först senare kom fram.

Tidigare i år berättade vi om framgångarna brittiska Tevva gjort inom inte minst vätgasdrivna lastbilar. Företaget tillverkar 7,5-tons till 19-tons f¨helelektriska och vätgaselektriska lastbilar. I augusti meddelande Tevva ett avtal om sammanslagning med amerikanska ElectraMeccanica. Ett avtal som nu inte kommer att genomföras utan i stället blivit abrupt avslutat.

Sammanslagningen skulle gjort det möjligt för Tevva att skala upp sin produktion både på de brittiska, europeiska och amerikanska marknaderna samt se till att det brittiska företagets huvudkontor flyttades till Arizona.

Men ElectraMeccanica sade att affären avbröts efter att man hävdar att Tevva inte delat med sig av viktig information. I ett uttalande sade ElectraMeccanica: ”Beslutet att säga upp avtalet togs enhälligt av vår styrelse baserat på ytterligare information som kom fram efter genomförandet av arrangemanget.”

Tevva försågs av ElectraMeccanica med en kreditfacilitet på 6 miljoner dollar som en del av den ursprungliga affären.

ElectraMeccanica har undersökt rättsliga vägar i samband med de överträdelser man menar att Tevva gjort sig skyldiga till. Lånet och upplupen ränta ska återbetalas senast i januari 2024.

En talesman för Tevva sade: ”Vi är djupt besvikna över ElectraMeccanicas plötsliga beslut att säga upp det föreslagna fusionsavtalet. Vi överväger vår position och kommer inte att kommentera ytterligare innan vi är färdiga med det.”

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-10 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: ElectraMeccanica Ellastbil Fossilfria Trabsporter Tevva Vätgaslastbil