DAF introducerar förbättrade säkerhetsfunktioner

DAF Trucks utökar säkerheten och förarkomforten i alla nya generationens DAF-modeller genom att lägga till en komplett uppsättning nya avancerade förarassistanssystem (ADAS) från fabriken. Dessa nya system är standard för alla DAF-modellerna XB, XD, XF, XG och XG+ från och med januari 2024.

DAF ligger i framkant både inom passiva och aktiva säkerhetssystem. Nu kombinerar man de tidigare erkända kvaliteterna med en komplett uppsättning nya avancerade förarassistanssystem.

Patrick Dean, ledamot i DAF:s styrelse och chefstekniker, säger att det här är inte bara av största vikt för ägaren och föraren av deras serie med nya generationens DAF-modeller
– Det är även en fördel för säkerheten för alla andra trafikanter. Med den nya tekniken som blir standard i januari sätter vi en ny branschstandard för säkerhet, säger han.

AEBS-systemet (Advanced Emergency Braking System) i den senaste generationen är utrustat med både en radar och en kamera som signalerar utsatta trafikanter framför fordonet. En extra radar hanterar den nya körassistansfunktionen för att upptäcka och varna föraren för trafikanter när lastbilen körs med låg hastighet.

Registrering av händelsedata registrerar bilder och data när AEBS-bromsvarningen aktiveras och DAF Side & Turn Assist varnar om det finns fotgängare, cyklister eller fordon i fordonets döda vinklar, inklusive hela utrymmet till släpets baksida.

Varje nya generationens DAF kommer även att ha avkänning av hastighetsbegränsning som informerar föraren om aktuella hastighetsbegränsningar och varningar vid fortkörning, medan systemet för varning vid filbytehjälper till att undvika farliga situationer genom att varna för oavsiktliga filbyten.

Den nya backkameran visar vad som händer bakom lastbilen på en display i hytten. Helljusomkopplingen, som är ett tillval, bländar av automatiskt när andra fordon närmar sig eller befinner sig längre fram. Det finns även en nödstoppssignal, en funktion som använts på tidigare DAF-lastbilar vilken varnar andra trafikanter genom blinkande varningsljus när lastbilen saktar ned kraftigt.

Dessutom introduceras den nya DAF Drowsiness Detection, en trötthetsvarnare, som gör en bedömning av förarens uppmärksamhet och varnar när en paus krävs, och maskinen är förberedd för alkolåsför att underlätta installation av en enhet som säkerställer att ett negativt alkoholtestresultat krävs innan motorn kan startas.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-13 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Daf New Generation Säkerhetssystem