Förra årets vinnare. Tre lärare från SYAB Transportgymnasium i Hultsfred som fick priset som Årets Transportskola 2022. Från vänster: Therese Adolfsson, Fredrik Persson och RIkard Kling. Foto: Liza Simonsson. Förra årets vinnare. Tre lärare från SYAB Transportgymnasium i Hultsfred som fick priset som Årets Transportskola 2022. Från vänster: Therese Adolfsson, Fredrik Persson och RIkard Kling. Foto: Liza Simonsson.

Sex skolor kämpar om titeln Årets Transportskola

Finalisterna i Årets Transportskola har en sak gemensamt. ”Alla nominerade skolor gör skillnad när det kommer till att utveckla säkra och anställningsbara lastbilsförare”, säger Lena Törnstrand på TYA.

TYA delar ut priset för att uppmärksamma skolor som utmärker sig när det kommer till utbildningskvalitet, nytänkande och innovation. Av de 96 gymnasier som bedriver transportutbildning i Sverige har TYA valt ut sex skolor som kan få titeln Årets Transportskola 2023.

För att bli nominerad måste skolan ha en hög andel elever som tar examen och körkortsbehörighet för tung lastbil, och kunna visa på nytänkande i undervisningen.

Nomineringar kommer även från från branschen, nöjda elever och föräldrar.
– Efter att vi granskat alla delar har vi hittat sex finalister som vi tycker förtjänar utmärkelsen, säger Lena Törnstrand, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Finalisterna utmärker sig när det kommer till just utbildningskvalitet. Det kan handla om nya sätt att samverka med branschen, eller att skolan är lyhörd för elevernas behov och utmaningar.
– Det handlar inte alltid om hur stora resurser man har, utan om en förmåga att ta initiativ och anpassa utbildningen så att den hela tiden möter branschen behov och utveckling, säger Lena.

Med priset vill TYA uppmuntra skolorna att ge de unga eleverna rätt verktyg till att bli säkra och välutbildade inom yrket.
– Med tanke på att vi har stor förarbrist i Sverige är det extra viktigt att de utbildningsplatser som finns verkligen genererar anställningsbara chaufförer, avslutar Lena Törnblad.

Vinnarskolan avslöjas den 4 oktober och priset delas ut under den årliga konferensen Transportkompetens och består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor sponsrat av Länsförsäkringar. Den som blir Årets Transportskola 2023 vinner dessutom en friplats för en elev att tävla på Yrkes-SM i Karlstad 2024.

Årets finalklara skolor är:
Liljaskolan, Vännäs
Rekarnegymnasiet, Eskilstuna
Kristinehedsgymnasiet, Halmstad
Tannbergsskolan, Lycksele
Uddevalla gymnasieskola
Älvdalens utbildningscentrum

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-30 09:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Jonzon Chaufförbrist Transportkompetens TYA; Transportgymnasium