Svenska Retursystems solcellstak i Vaggeryd är ett av Sveriges största. Svenska Retursystems solcellstak i Vaggeryd är ett av Sveriges största.

Logistikanläggning i Vaggeryd inviger ett av Sveriges största solcellstak

Svenska Retursystem inviger en installation av solceller på sin nybyggda logistikanläggning i Vaggeryd. Detta är ett av de största solcellstaken i Sverige som beräknas producera 3,7 GWh, vilket motsvarar hushållselen för 750 svenska villor.

Hållbarhetschef på Svenska Retursystem är Pontus Björkdahl.
– Om man har ett ledigt tak är det ett stort slöseri att inte använda det till grön elproduktion om det går. Vår nya solcellsanläggning i Vaggeryd kommer att producera stora mängder el och vi hoppas att vi inspirerar fler bolag att utnyttja sina takytor för att skapa en grönare industri, säger han.

Svenska Retursystems uppdrag handlar om att distribuera Sveriges livsmedel effektivt och hållbart. Sedan starten 1997 har företagets återanvändningsbara lådor ersatt över två miljarder engångsemballage, och företaget ses som en pionjär inom den cirkulära ekonomin.

Tidigare i år invigde bolaget ett motsvarande solcellstak på anläggningen i Västerås. Att kunna producera egen solenergi är ett viktigt bidrag i bolagets målsättning om att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan.

Solcellsanläggningen beräknas producera 3,7 GWh per år. Det motsvarar hushållselen för 750 normalstora svenska villor, det vill säga svenska villor som använder andra källor för uppvärmning än el, exempelvis fjärrvärme och förbrukar i snitt 5000 KWh/år (källa SCB).

Inledningsvis kommer elproduktionen att användas för driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

Fakta SRS solcellsanläggning Vaggeryd Installationsbolag av solceller: Soltech Energy Solutions Fastighetsägare: Infrahubs Beräknad årsproduktion: 3,7 GWh Antal solcellspaneler: 7 342 Driftsättning: juli 2023.

De första åren kommer anläggningen inte att vara i full drift utan begränsas till 1 MW på grund av begränsningar i elnätet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-31 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Cirkulär Ekonomi Ellastbilar Grön Energi Laddstation Solceller Solcellstak Svenska Retursystem Vaggeryd