Swerocks betongpump bidrar till Sundsvalls klimatmål

En av Swerocks nya hybrida betongpumpar finns nu i Sundsvall för att pumpa betong fossilfritt, ett sätt för företaget att bidra till Sundsvalls mål om att vara en klimatneutral kommun till 2030.

– Vi är glada och stolta över att vi nu har fått upp den första hybrida betongpumpen till nord. Vi har redan haft möjlighet att testa vårt nya tillskott i några olika projekt. Bland annat så levererade vi ECO-Betong till ett bostadsprojekt åt MittHem i Byhöjden, säger Rasmus Forsman, platschef på Swerock.

Hybridpumpen körs ut till arbetsplatsen och kopplas sedan in med hjälp av ett 63A-125A-uttag för att drivas helt och hållet på el. Detta gör att koldioxidutsläppen minskar kraftigt och att arbetsplatsen sänker sin klimatpåverkan genom hela arbetsprocessen. En annan stor fördel är att det blir en tystare arbetsmiljö, inte bara för maskinisten men för alla som befinner sig på byggarbetsplatsen.

Enligt Swerock kan man med ECO-Betong minska betongens koldioxidutsläpp med upp till 50 procent. Att den dessutom pumpas ut med en hybrid betongpump minskar klimatpåverkan genom hela arbetsprocessen.

– Med den hybrida betongpumpen kan vi på Swerock nu erbjuda ett mer hållbart alternativ till våra kunder i Sundsvalls kommun. Tillsammans med lokalt producerad ECO-Betong kan vi minska koldioxidutsläppen i ett projekt. Det här ser vi som ett bidrag till att Sundsvalls kommun siktar på att bli klimatneutrala år 2030, säger Fredrik Hedlund, arbetschef på Swerock.

Den nya pumpen har också det nya fullflexibla uppställningssystemet installerat, ett steglöst uppställningssystem för betongpumpar. Det innebär att stödbenen inte längre är begränsade till fasta uppställningspunkter som tidigare, vilket gör arbetsplatsen ännu säkrare.

Som en av Sveriges största betongleverantörer har Swerock målet att vara klimatneutral år 2045. Under det senaste året har företaget investerat i 12 stycken nya hybrida betongpumpar och är därmed världsunika.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-03 14:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Betongpump Elektrifiering Swerock