Stora böter för åkeri när chaufför dog av elstöt

Ett skotskt åkeri fick böter på motsvarande 2 077 860 svenska kronor efter att en av chaufförerna fått en dödlig elstöt från hängande elledningar. Den dödliga olyckan inträffade inne på åkeriets område.

Chauffören höll på att avsluta för dagen och stod på tvättplattan för att tvätta sin lastbil inför nästa dags skift. När han lämnar platsen har han flaket uppfällt för att vattnet ska rinna av och det är då flaket kommer i kontakt med de hängande elledningarna och chauffören avlider.

En hälso- och säkerhetsutredning (HSE) avslöjade att företaget misslyckats med att säkerställa att lämpliga kontrollåtgärder fanns på plats. Ingen riskbedömning avseende faran med luftledningar på plats hade gjorts.

Det enda skylt som fanns på platsen och varnade var en urblekt, nära nog oläslig skylt bestående av ett laminerat ark i A4-storlek. En skyltning som inte uppfyller myndighetskraven för varningskyltar. Skylten pekade dessutom i fel riktning. För förare som körde bort från tvättplattan var denna skylt inte synlig.

HSE-rapporten framhåller att åkeriet skulle ha fått dessa ledningar nergrävda eller tydligt skyltat med ledningarnas existens.

Åkeriet erkände sig skyldigt vid Edinburgh Sheriff Court för att ha brustit i att säkerställa att det fanns lämpliga kontroller på plats för arbete som utfördes nära farliga kraftledningar.

I dag är ledningarna nergrävda, men ett liv har gått till spillo helt i onödan.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-11 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Böter Elektrisering Elstöt