Foto: Privat Foto: Privat

Lastbilshjul för 700 000 stals vid inbrott hos påbyggare

När Marcus Sjöstedt, platschef på Svabo utanför Kristianstad, kom till jobbet den 13 juni upptäckte han först att staketet runt anläggningen var uppklippt - och strax efter att samtliga hjul på tre Scaniachassin och en Iveco var stulna. Sammanlagt 42 hjul.

– Men tydligen hade tjuvarna blivit störda efter som hade hade öppnat batterilocken, men inte hunnit ta något batteri. Däremot hade de också hunnit med att skruva av och ta med sig samtliga bakljusramper på alla tre lastbilschassierna, berättar Marcus.

Han menar att det troligen var professionella och väl förberedda tjuvar som ställde alla tre chassierna på cementblock.
– Men en av stenarna hade knäckts så det blev lite skador i fronten på en av lastbilarna, plus att det blev lite lackskador på några av dem.

För åkaren Erik Andersson på Gotland, som köpt de tre lastbilschassierna innebär det inte någon direkt ekonomisk förlust.
– Försäkringsbolaget täcker kostnaderna, men stölden innebär att det nu blir försenad leverans eftersom semesterperioden startat hos Svabo, påpekar Erik och menar att det måste hända något på kontrollsidan.

– Jag har tidigare bott utanför Uppsala och där hade vi liknande stöldräder under två års tid och vi fick veta att allt som stals från våra lastbilar transporterades till de baltiska länderna.

Marcus Sjöstedt intygar att intresset från polisens sida inte var övertygande.
– Jag gjorde en polisanmälan, men hittills har ingen polis varit här och tittat på någon av skadorna. Jag kontaktade också Scania och fick veta att vi skulle vara tacksamma att de bara tog hjulen och ljusramperna. Vanligtvis tar de så mycket mer, dörrar och allt de kan få med sig.

LÄS ÄVEN: Notan efter tjuvarnas framfart – 1 500 000 kronor

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-07 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Kriminalitet Stöld