Foto: Electra Commercial Vehicles. Foto: Electra Commercial Vehicles.

Electra temperaturtransporter med 80 mils räckvidd

Electra Commercial Vehicles har tillkännagivit att man har säkrat finansiering från European Horizon 2022-ramverket för att bygga ett 40-tons temperaturtransport med batteridrift som en del av Escalate-projektet.

Escalate är ett pan-europeiskt konsortium med 37 medlemmar från 13 länder koordinerat av FEV Europe GMBH och projektet har som syfte att främja utvecklingen av tunga fordon (40 ton och över) med eldrift, inklusive batterielektriska, bränslecells- och bränslecellsförlängda fordon mot nettonoll-framtid.

Den officiella starten av projektet skedde i januari 2023 och syftet är att detta projekt som kostar motsvarande cirka 220 308 800 svenska kronor ska leverera fem pilotfordon för att demonstrera tekniska förbättringar med räckvidd, effektivitet och design av komponenter.

Electras roll i projektet är att bygga ett av pilotfordonen som är ett 40-tons dragbilsekipage (BEV) som kan klara 800 km på en enda laddning, vilket Electra kommer att demonstrera i Storbritannien och Tyskland.

Fordonet kommer att baseras på ett Electras eStar LEM27-350-chassi med ett släp som kommer att innehålla energieffektiva eldrivna kylsystem, isolerade med bakgavellyftar, toppad med lätta, lågprofilerade solpaneler för att bidra till räckviddsmaximering, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-13 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Electra Electra Commercial Vehicles Ellastbil Klimatomställning Tempererade ellastbilstransporter