Den svenska ellastbilstillverkaren Volta Trucks startar nu serietillverkningen av företagets första helelektriska lastbil, Volta Zero. Foto: Volta Trucks Den svenska ellastbilstillverkaren Volta Trucks startar nu serietillverkningen av företagets första helelektriska lastbil, Volta Zero. Foto: Volta Trucks

Serietillverkningen av Volta Zero har satt igång

Volta Trucks skriver i dag i ett pressmeddelande att serietillverkningen av Volta Zero nu har inletts hos företagets kontrakterade partner för tillverkning, Steyr Automotive i Österrike.

De första fordonen enligt kundspecifikationer har börjat tillverkas efter en period med design- och tillverkningsprototyper som inleddes under 2022. Den första omgången serietillverkade fordon kommer att användas av kunder för utvärdering i sin egen operativa miljö för att kunden ska få möjlighet lära sig mer om hur fordonet bäst kan utnyttjas i den egna organisationen.

Fordonen kommer även att genomgå rigorösa och omfattande kvalitetstester. De första fordonen som går direkt till kund för kommersiellt bruk är beräknade att levereras under tredje kvartalet 2023.

Volta Trucks fabrik i Steyr besöktes i förra veckan av Österrikes minister för miljö, mobilitet, teknik och innovation, Leonore Gewessler. Hon kunde då bevittna de sista förberedelserna på plats inför starten av serietillverkningen av Volta Zero.

Steyr Automotive blev utvalt som kontrakterad tillverkare i augusti 2021. Ett viktigt kriterium för att vinna budgivningen var företagets långa erfarenhet av lastbilstillverkning, anläggningens höga kvalitet samt företagets bevisade förmåga att leverera i högt tempo. Genom Steyr Automotive får Volta Trucks tillgång till mer än 100 års erfarenhet av tillverkning av lastbilar.

Steyr Automotive har reserverat en kapacitet på upp till 14 000 tillverkade fordon per år för Volta Trucks. Under de kommande åren kommer Volta Trucks successivt att öka produktionsvolymerna och säkrar med detta över 700 arbetstillfällen hos Steyr, plus ytterligare 2 000 arbetstillfällen hos olika underleverantörer.

– Det här är utan tvekan den allra viktigaste milstolpen för Volta Trucks fram till idag. Under endast två och ett halvt år har vi skapat ett koncept, gått igenom konstruktionsfasen, design och kvalitetsfasen hela vägen fram till start av serietillverkning av fordon som ska användas av kunder. Allt detta på mindre än halva tiden jämfört med en etablerad lastbilstillverkare av konventionella lastbilar, säger Kjell Walöen, medgrundare och Chief Manufacturing and Logistics Officer på Volta Trucks.

– Genom Volta Zero tillverkar vi nu moderna, klimatvänliga och hel-elektriska lastbilar här i Steyr från och med i dag. Jag är oerhört stolt att detta händer i Österrike, säger Österrikes klimatminister, Leonore Gewessler, efter sitt besök vid Volta Trucks produktionsanläggning hos Steyr Automotive.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-18 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter Österrike Volta Trucks Volta Zero