Polen vill ha mer tid för att fasa ut förbränningsmotorn

Regeringen i Warszawa har meddelat att den kommer att fortsätta att blockera ett planerat EU-beslut att fasa ut förbränningsmotorer.

Polen vill fortsätta att förhindra planer i EU att helt avstå från registreringen av förbränningsmotorer från 2035. Det meddelade ministern Anna Moskwa, ansvarig för klimat- och miljöskydd, i Warszawa. Ett gemensamt läger kommer att bildas med de länder som avvisar förbudet, sa politikern som representerar det regerande nationalkonservativa partiet PiS.

Den tyska regeringen var till en början emot avtalet, men nådde en överenskommelse med EU-kommissionen efter att en klausul som rör användningen av syntetiska bränslen mildrats. Enligt transportminister Volker Wissing bör nyregistrering av förbränningsmotorer fortfarande vara möjliga efter 2035 om bränslena som används är CO2-neutrala.

I Warszawa anses projektet inte vara genomförbart på bara 12 år.
– Vi är övertygade om att 2035 är för tidigt och inte bygger på seriös analys. I nästa skede kommer vi att fortsätta att blockera detta dokument tillsammans med andra stater, menar ministern Anna Moskwa.

Hon försäkrade samtidigt att vissa sydeuropeiska länder också är emot avtalet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-04 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Förbränningsmotorer Förbud Polen