En försändelse innehöll tjugofyra gröna påsar med cannabisharts som skulle levereras till olika mottagare i västra Sverige men beslagtogs av Tullverket. Foto: Tullverket.    En försändelse innehöll tjugofyra gröna påsar med cannabisharts som skulle levereras till olika mottagare i västra Sverige men beslagtogs av Tullverket. Foto: Tullverket.

Liga misstänks ha smugglat hundratals kilo cannabis från Spanien

Tullverket har avslöjat en härva där över 280 kilo cannabis misstänks ha smugglats in i Västsverige i ett 60-tal postpaket från Spanien. Den omfattande smugglingen bedöms ha pågått under förra sommaren. Den 17 januari åtaladess tretton mottagare och organisatörer för grov narkotikasmuggling vid tingsrätten i Göteborg. Smugglingen sker även via tunga transporter.

Genom att göra många mindre beslag som kunnat knytas till samma avsändare har Tullverket allvarligt stört ett kriminellt nätverk.
– Vi har frihetsberövat såväl misstänkta huvudmän, en distributör och mottagare av narkotikan, säger Bertil Weingarten, insatsledare vid Tullverkets kriminalavdelning väst.

Tullverket beslagtog under våren och sommaren 2022 ett stort antal postpaket med cannabisharts från Spanien. Paketen var adresserade till mottagare i Göteborgsområdet. Tullverkets utredning visar att narkotikasmugglingen pågått från maj till juli 2022. De två huvudmännen misstänks ha skickat över sextio paket med cannabis från Spanien. Flertalet mottagare av paketen är bosatta i Göteborg, Mölndal och Kungsbackatrakten och majoriteten av dem är födda på 1990-talet.

I utredningen har ett stort pussel lagts.
– Vi har identifierat många cannabissändningar utöver dem vi beslagtagit. Här har vi haft en stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation, säger Bertil Weingarten.

Tullverket har kunnat beslagta 19 paket med cannabisharts, men utredningen visar att ytterligare 47 paket med cannabisharts har distribuerats till mottagare. Sammanlagt misstänks de åtalade ha smugglat in 284 kilo cannabisharts, varav 88 kilo beslagtagits av Tullverket. Det totala värdet av den misstänkta smugglingen uppgår till cirka 20 miljoner kronor i missbrukarledet.

Varje år kommer det miljontals paket med posten från utlandet och det är en stor utmaning att hitta narkotikan i det allt större och snabbare postflödet. Det utnyttjas av kriminella nätverk för att minska risken för upptäckt och maximera brottsvinsterna.

Vi kontakter Tullverket som säger att man är väl medveten om att droger även smugglas med tung trafik, med eller utan förarens vetskap. Dock är Tullverkets kontroller i vissa delar begränsade av EU:s fria rörlighet.
– Om vi fick kontrollera varje fordon skulle vi ändå inte ha personal för detta. Det är enormt resurskrävande att undersöka godstransporter. Vi har visserligen fått mobila scanners som underlättar det arbetet, men trafikvolymen är så omfattande att det ändå inte skulle räcka om vi hade fler sådana. Därför är tips från transportnäringen och andra länders tullmyndigheter ovärderligt i vårt kontrollarbete. Då kan vi lättare hitta transporter med illegala varor, avslutar Tullverket.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-21 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Cannabis Drogsmuggling Polis Tullverket Tunga Transporter