Ta ut utrustningen ur fordon som inte används eller ta hem dem för att ha uppsikt - helst både och. Ta ut utrustningen ur fordon som inte används eller ta hem dem för att ha uppsikt - helst både och.

GPS-tjuvar i farten

Varje år försvinner värden för flera miljoner från lantbruket och anläggningsbranschen. Nu har tjuvarna varit i farten i bland annat norska Agder, Viken och på flera platser i Trøndelag. Den brottsliga verksamheten är gränsöverskridande.

En komplett GPS-utrustning kostar mellan cirka 300 000 – 400 000 norska kronor, i Sverige handlar det om liknande siffror. Förutom att utrustningen stjäls, orsaka tjuvarna skadegörelse som exempelvis inslagna rutor och uppbrutna dörrar som, tillsammans med stölden innebär stora förluster för dem som drabbas.

Pål Rune Eklo, kommunikationschef på försäkringsbolaget Gjensidige, säger att det försvinner GPS-utrustning för tiotals miljoner kronor från lantbruk och anläggningsbranschen varje år.
– Stöldligorna är redan igång och nu när vårbruket har startat befarar vi att många kommer att få påhälsning av objudna gäster framöver, säger Pål Rune Eklo.

Det är svårt att helt gardera sig mot stölder, men Eklo uppmanar till att man tar bort utrustningen för att förvara den på en trygg plats under natten eller när fordonet inte används.

Tjuvarna kan vara så fräcka att de även kommer in på din privata egendom nära din bostad.
– Men risken att bli utsatt är givetvis större om fordonen står obevakade, exempelvis en traktor ute på en åker, säger Eklo.

Ett annat tips är att om flera arbetsfordon parkeras på samma plats kan man hjälpas åt med övervakning, vaktrundor och larm som kan leda till att tjuvarna väljer bort just de fordonen.

Om ett larm går bör människor i närliggande områden vara alerta. Det är ogta kringresande ligor som står bakom stölderna och de gör stöldräder i område efter område.
– Dessa förflyttar sig snabbt och skickar stöldgodset ut ur landet inom kort tid. En del stöldgods hittar vi igen, men det mesta är och förblir borta, avslutar Pål Rune Eklo, Gjensidige.

Fyra råd för att försvåra stölder
1) Var uppmärksam på misstänkt aktivitet i området. Tjuvarna rekognoserar ofta området de planerar att slå till i.
2) Följ med i medierapporteringen om stölder och fråga grannarna om de känner till om stölder begåtts i närheten.
3) Gör det svårt för tjuvarna. En traktor på en åker under natten är ett lätt byte liksom andra fordon som lämnas obevakade.
4) Om möjligt – ta bort utrustningen ur fordonet när det inte är i bruk.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-24 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Gjensidige GPS-stölder Polis Rånarligor Skadegörelse Stöldligor