Ford blir först med att introducera självkörande ”handsfree”-teknologi på brittiska motorvägar. Ford blir först med att introducera självkörande ”handsfree”-teknologi på brittiska motorvägar.

Ford introducerar självkörande ”handsfree”-teknologi i UK

Ford blir den första biltillverkaren att introducera avancerad ”händerna av, ögonen på” (hands off – eyes on) förarassistans-teknik godkänd för körning på utvalda brittiska motorvägar med Ford BlueCruise. Mustang Mach-E bilar kan aktivera prenumeration av topprankat system som redan har möjliggjort 102 miljoner kilometer av handsfree-körning i USA och Kanada.

Ford levererade igår en historisk nyhet i och med introduktionen av ett avancerat förarassistanssystem med ”handsfree”-funktionalitet på nivå 2 som är godkänt för att användas på motorvägar i Storbritannien 1,2– systemet är det första i sitt slag att bli godkänt i Europa.

Säkerheten för föraren, passagerarna och andra trafikanter har utgjort grunden för utveckling och godkännande; BlueCruise övervakar trafik, hastighetsskyltar och förarens uppmärksamhet för att ge fullt förtroende under färd.

Förare av 139 000 BlueCruise-utrustade Ford- och Lincoln-bilar har redan kört mer än 102 miljoner kilometer i USA och Kanada, där BlueCruise nyligen även blev utnämnt till Consumer Reports bästa aktiva körassistsystem.

I och med godkännandet av Ford BlueCruise2,3-teknologin från Storbritanniens transportdepartement så kan förare av Mustang Mach-E nu kan använda ”händerna av ratten, ögonen på vägen”-teknik på 3 700 kilometer registrerade motorvägar i England, Skottland och Wales4 som ingår i så kallade ”blå zoner” (Blue Zones).

BlueCruise tar komforten med avancerad förarassistansteknik till en helt ny nivå. Systemet övervakar vägmärken, hastighetsskyltar och växlande trafikförhållanden för att kontrollera styrning, acceleration, bromsning och körfältets positionering, samt för att bibehålla säkert och konsekvent avstånd till fordonet framför – ända ned till ett fullständigt stopp vid trafikstockningar.

Dessutom kontrolleras kontinuerligt förarens uppmärksamhet med sofistikerad infraröd kamerateknik för att säkerställa säkerheten och ge förtroende.


Om artikeln

Publicerad: 2023-04-14 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Förarassistanssystem Ford Hands off - Eyes on Handsfree