Foto: iStock/Sefa Ozel Foto: iStock/Sefa Ozel

Godstransporter med lastbil dyrare än någonsin

Högre bränslekostnader och bristen på chaufförer gjorde att godstransporter med lastbil på kontinenten blev dyrare förra året än någon gång sedan 2006. Priserna för godstransporter på väg ökade med 13,4 procent jämfört med föregående år, det har det tyska federala statistikkontoret har räknat ut.

Statistikkontoret förklarar att detta är den överlägset högsta prishöjningen i den här sektorn sedan uppgifterna först började samlades in år 2006. Den högsta ökningstakten hittills var från 2007 till 2008 med 3,9 procent.

Orsakerna till den senaste utvecklingen är ökande dieselpriser, högre arbetskostnader och förarbristen. Under det sista kvartalet 2022 var prishoppet inom vägtransportsektorn högre än någonsin med 15,5 procent jämfört med samma period förra året.

Även inom flyget återspeglas ökade bränslekostnader i högre priser – dessutom främjat av längre flygrutter på grund av stängningen av ryskt luftrum till följd av Ukrainakriget. Inom flyget steg priserna med 11,1 procent på årsbasis 2022.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-23 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Statistik Transportpriser