Foto: Volvo Lastvagnar Foto: Volvo Lastvagnar

DFDS tog emot 20 elektriska lastbilar i Göteborg

Idag levererade Volvo Lastvagnar 20 helt elektriska tunga lastbilar till logistikföretaget DFDS i Göteborg. Leveransen är en del av en total order på 125 elektriska lastbilar som DFDS har beställt från Volvo. En del av den nya elflottan kommer att användas för att transportera gods till och från Volvokoncernens fabrik i Tuve utanför Göteborg.

DFDS har lagt en av de största beställningarna någonsin på Volvos batterielektriska lastbilar, 125 stycken av modellen Volvo FM Electric. Nu gör 20 av dessa lastbilar sin debut i kommersiell trafik.

Fjorton av lastbilarna kommer att sättas in på transporter till och från Volvos fabrik för tunga lastbilar i Tuve strax utanför Göteborg.

Elektriska utsläppsfria lastbilar är en del av DFDS:s ambition att bli koldioxidneutral år 2050. Dessutom är fyra av de 20 lastbilarna delvis byggda med fossilfritt stål.

Niklas Andersson, Executive Vice President och chef för logistikavdelningen på DFDS, förklarar att det kommer att ha en betydande inverkan på företagets koldioxidutsläpp när man ersätter sina konventionella diesellastbilar med alternativ som till exempel elektriska lastbilar.

Men Andersson understryker att det krävs mycket mer än finansiella investeringar för att förverkliga företagets klimatambitioner.
– Omställningen kräver rätt infrastruktur och samarbete över olika samhällsområden. Det kan inte uppnås genom att arbeta ensam, säger han.

Sedan Volvo Lastvagnar startade produktionen av helelektriska lastbilar 2019 har företaget sålt mer än 4 300 ellastbilar i mer än 38 länder runt om i världen. Volvo Lastvagnars globala mål är att 50 procent av alla nya lastbilar som säljs ska vara elektriska år 2030.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-03 13:17
Kategori: Nyheter
Taggar: DFDS Elektrifiering Volvo Lastvagnar