Foto: Iveco Foto: Iveco

Iveco startar tester av högautomatiserade lastbilar på allmänna vägar

Iveco börjar snart testa högautomatiserade lastbilar på tyska vägar, något som sedan ska utökas till andra europeiska länder.

Från och med den här månadaden ska fordonstillverkaren Iveco och ”Plus”, en leverantör av autonom körning, testa en högautomatiserad lastbil på allmänna vägar i Tyskland. Enligt Iveco är testkörningarna avsedda att samla in data för att utvärdera fordonets funktion och börja planera fabriksproduktionen.

– Tyskland har en pionjärroll inom området autonom körning. Därför är vi glada över att kunna lansera vårt testprogram på allmänna vägar i ett land som länge har kämpat för teknisk innovation och säkerhetslösningar som högautomatiserade lastbilar, förklarar Marco Liccardo, Chief Technology & Digital Officer, på Iveco.

Han beskriver testet som ett viktigt steg för att få ut högautomatiserade lastbilar på marknaden.

Enligt Iveco ska testerna på allmänna vägar efterhand utökas till Österrike, Italien och Schweiz under de kommande månaderna. Detta för att på så sätt få fram viktig data för varje land för att kontinuerligt utöka funktionerna i Plus autonoma körteknik.

– Verkliga förhållanden är en ovärderlig del av att testa och validera vår teknik när vi förbereder vår autonoma körningsprodukt för kommersiell distribution i Europa, säger Shawn Kerrigan, COO och medgrundare av Plus.

– Med tanke på förarbristen kan den mycket automatiserade körlösningen PlusDrive också hjälpa till att förbättra trafiksäkerheten, hållbarhet och problem med rekrytering och bibehållande av förare som vagnparksoperatörer i regionen står inför, tillägger Kerrigan.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-03 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma Lastbilar Iveco