Foto: Hauptzollamt, Dresden. Foto: Hauptzollamt, Dresden.

Transporterade e-cigarettvätska – åtalas för skattesmitning i Tyskland

Under annandag jul använde tullen i Görlitz röntgen för att kontrollera lastbilar och upptäckte då en last bestående av stora mängder vätska för e-cigaretter. Den ukrainske föraren som kört från Polen via Tyskland till Spanien, åtalas nu för att inte ha betalat tullar och inte medfört de nödvändiga dokumenten.

I ett officiellt pressmeddelande säger tullen att ekipaget hämtades in från A4 till en närliggande kontrollplats där det röntgades. Avvikelser i lasten påträffas under den påföljande röntgenundersökningen.

Fyra pallar med vätskeförpackningar för e-cigaretter hittas och föraren kan inte uppvisa rätt dokument för transitresan genom Tyskland.

Från och med 1 juli 2022 omfattas dessutom produkter som innehåller nikotin för användning av e-cigaretter av tobaksskatt. Det gäller även vätskan som används i e-cigaretter. Standardmängden som anses vara för personlig bruk är 1 liter, med en maxgräns på högst 10 detaljhandelsförpackningar.

Mängden e-vätska på lastbilen innebar att lasten kategoriserades som för kommersiellt bruk och därför tillämpas den nuvarande skattesatsen på 16 cent (cirka 1,70 kronor) per milliliter. Enligt tulltjänstemän skulle undlåtenhet att betala denna skatt i detta ärende, kostat skattebetalaren motsvarande cirka 1,4 miljoner svenska kronor.

Ett ärende om brottmål har upprättats mot den 38-årige föraren som misstänks för skattesmitning. Godset beslagtogs, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-02 13:15
Kategori: Nyheter
Taggar: e-cigarett Godstransport Polis Skatteflykt Skattesmitning Smuggel Tobaksskatt