Sammanlagt 34 års fängelse för pengatvätt

En delägare av det brittiska åkeriet Genesis 2014 (Ltd) UK och fyra av dess anställda fick sammanlagt 34 års fängelse efter att ha konstaterats vara en del av ett kriminellt företag som drivs av det Tunstall-baserade företaget som transporterade stora summor av illegala kontanter inom och ut ur Storbritannien.

Gänget, som beskrivs som en ”nationellt betydelsefull organiserad brottslighetsgrupp” av HMRC, erbjöd sina tjänster till brottslingar upp och ner i landet och utanför som en del av en penningtvättsbedrägeri på 30 miljoner pund.

De fem männen inkluderar en chef tillika delägare i Genesis 2014 (Ltd) UK, två av företagets förare samt två transportplanerare. Ytterligare en man dömdes som var en affärspartner.

Genesis 2014 (Ltd) UK är inte längre i drift. Dess tillstånd återkallades i april 2021 och bolaget utsåg en likvidator i juni 2022.

Domstolen i Stoke-on-Trent Crown fick i veckan höra hur den nu dömde delägaren via en krypterad nätverkstelefon inom Enchrochat kommunicerade med en person som är en dömd bedragare och baserad i Dubai. Syftet var att ordna regelbunden insamling av kontanter från olika platser i Storbritannien och andra platser. Pengarna flyttades sedan till London för att tvättas.

Både delägaren och den ena av transportplanerarna var inblandade i denna konspiration och kommunicerade med personen i Dubai tills polisen lyckades avkryptera Encrochat i juni 2020.

I meddelandena mellan delägaren och transportplaneraren antyddes att de hade för avsikt att flytta över 12 miljoner pund per vecka. I en andra av konspiration arbetade delägaren med en annan person som skulle tillhandahålla postnummer för insamling och leverans samt uppgifter om mängden olagliga kontanter som skulle transporteras.

Konspirationen involverade även två av åkeriets lastbilschaufförer som av delägaren fick instruktioner via de två transportplanerarna. Det framgick i domstolen att den ena föraren nära nog uteslutande var anställd för att transportera de olagliga kontanterna.

Alla männen befanns efter en rättegången skyldiga till konspiration för att tvätta brottslig egendom mellan 13 augusti 2020 och 27 mars 2021. Delägaren och en av transportledarna befanns även skyldiga ett andra fall av konspiration för att tvätta illegala kontanter mellan 9 mars 2020 och 15 juni 2020.

Affärspartnern befanns skyldig till två fall av konspiration för att tvätta illegala kontanter och dömdes till 14 års fängelse. Han dömdes också för anstiftan av grovt brott.

En av transportplanerarna dömdes till fem år och sex månaders fängelse efter att ha funnits skyldig till två fall av konspiration för att tvätta illegala kontanter. De båda chaufförerna fick samma straff för sin inblandning.

Den andra transportplaneraren som inte hade några tidigare domar, fick tre år och sex månader i fängelse efter att ha befunnits skyldig till pengatvätt. En person som inte var anställd av Genesis 2014 (Ltd) UK dömdes till åtta års fängelse för samma brott som de övriga, skriver Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-11 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: HMCR Konspiration Kriminella Nätverk Pengatvätt Polis Smuggling Vägen är en brottsplats