Mikael Andersson-Mayer. Foto: MRF Mikael Andersson-Mayer. Foto: MRF

MRF: Fortsatt stor efterfrågan på tunga fordon

I veckan träffades styrelsen för tunga fordon inom Motorbranschens Riksförbund, MRF, för att diskuterade många frågor. Men extra mycket fokus landade på försäljningsprognosen för tunga lastbilar över 16 ton för 2022 och 2023. De långa leveranstiderna och bristen på vissa delar gör leveransläget fortsatt osäkert, men MRF anar en ljusning.

– Glädjande nog höjer vi nu prognosen för försäljningen 2022 jämfört med i våras, vi tror på cirka 5 300 registrerade lastbilar över 16 ton när vi summerar året, säger Mikael Andersson-Mayer på MRF.

– Vi kan dessutom konstatera att efterfrågan är fortsatt hög och orderstocken stor inför 2023. Prognosen för 2023 är faktiskt något högre än för innevarande år. De stora tillverkarna Scania, Volvo och Mercedes tror att cirka 5 500 tunga lastbilar kommer registreras under året, tillägger han.

Det är mycket som ska fungera för att kunna leverera en färdig lastbil. När chassit är levererat från fabrik så skickas det till en påbyggare som bygger lastbilen klar. Det är i nuläget stort tryck på dessa påbyggare och det gör att antal registrerade lastbilar till kund är svår att bestämma exakt, skriver MRF i ett pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-15 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Försäljningsstatistik MRF