IRU vill underlätta transporter till och från Ukraina

Vägtransportorganisationen IRU har, tillsammans med medlemsorganisationerna i Ukraina och sju av deras grannländer, uppmanat EU-kommissionen att prioritera TIR-märkta lastbilar vid gränspassagerna för att på så sätt korta de länga fordonsköerna vid gränserna och därmed öka flödet av varutransporter mellan Ukraina och EU-länderna.

För närvarande är köerna vid gränserna mellan Ukraina och dess grannländer ofta över fyra mil långa.

Bortsett från att köandet sätter en enorm press på förarna som kan sitta fast i dagar, ofta utan grundläggande faciliteter, begränsar köerna allvarligt flödet av varor över gränserna mellan Ukraina och EU, särskilt jordbruksprodukter.

IRU och dess nationella medlemsföreningar från Ungern, Litauen, Moldavien, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien och Ukraina har skrivit till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och bett om prioriterade filer för TIR-transporter vid gränsövergångarna.

Frågan är av akut karaktär, menar IRU.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-29 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Gränspassage IRU TIR Ukraina