Att ”bete sig” bakom ratten dyrt i UK

I Storbritannien gäller det att hålla tand för tunga och även händerna i styr när man blir arg medan man kör. Svordomar och stötande handrörelser under körning kan ge kännbara böter.

Förare i hela Storbritannien uppmanas att hålla inne med sitt ”vägraseri” eftersom svordomar bakom ratten kan resultera i böter på upp till 1 000 pund. Enligt brittisk lag kan förare som agerar ut sin ilska under körning dömas enligt Crime an Disorder Act 1998.

Lagen säger att den som ertappas med att svära mot en annan trafikant kan få böter på upp till 75 procent av sin veckolön, med ett tak på 1 000 pund. Detta inkluderar både verbala svordomar och stötande handgester.

Förare kan också få böter för att ”inte ha full kontroll över ett fordon” om de tar händerna från ratten. Detta gäller särskilt de som väljer att aggressiva gester mot andra trafikanter.

Mark Rigby, vd för Insurance Revolution, har nu uppmanat förare att informera sig om den föga kända regeln. Han säger: ”Han sa: ”Det är viktigt att vara medveten om dessa regler inte bara för att du kan få böter, vilket ingen vill ha, utan också för att det kan påverka din koncentration på vägen vilket kan leda till vissa katastrofala händelser.”

Rigby säger också att när en förare svär åt en annan trafikanter går denna automatiskt in i försvarsposition då man känner sig attackerad. ”Därför kan även de börja svära vilket skapar en mindre än tillräcklig miljö för att köra bil,” säger han.

En vanligt orsak till vägraseri kan orsakas av att någon exempelvis kör för nära bakom eller kör om på fel sid.

Försäkringsbolaget delar även med sig av tips för att hålla irritationen borta från vägarna. ”När du planerar en längre resa, se till att du på rätt humör innan du sätter dig i bilen. Om du är upprörd eller stressad innan du börjar köra, är det mer troligt att du kan drabbas av vägraseri,” avslutar Rigby i leder det troligtvis till till Express.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-08 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Polis Road Rage Trafiksäkerhet Vägraseri