Stor motorfest i Södertälje den 17 september

Äntligen är det dags för Tunga Rallyt Åkarsvängen igen. På lördag den 17 september kommer ett hundratal klassiska lastbilar, bussar och brandbilar att köra längs vägarna i Södertälje med omnejd, som brukar kantas av ännu fler entusiaster och nyfikna åskådare.

Nu är Tunga Rallyt Åkarsvängen tillbaka efter pandemin. I år deltar cirka 150 fordon från 1930-talet fram till 1992 års modeller. Såväl svenska fordon som ett 25-tal fordon från våra grannländer.

Totalt deltar ca 400 personer i rallyt och MHS, Motorhistoriska sällskapet i Sverige, har ett femtiotal funktionärer på plats.
– Intresset för lastbilar, bussar och brandbilar är stort här och många är riktiga fantaster som lägger ner många timmar på att göra bilarna fina, säger Jan Tägt, ordförande i MHS.

Tunga Rallyt Åkarsvängen är alltså en manifestation av de fordon som har bidragit till att bygga upp Sverige till dagens nivå och välstånd. De fordon som deltar är en del av det fordonshistoriska kulturarvet och som är till glädje för alla.

Rallyt inleds vid Chassiporten i Södertälje, där de startar med en minuts mellanrum, och går en runda till bland annat Persåkers Speedshop i Åkers styckebruk och Megs Kök & Trevlig vid Malmby under dagen, med målgång vid Scanias huvudkontor i Södertälje. Här bifogas en karta över färdvägen.

Tunga Rallyt arrangeras av Motorhistoriska Sällskapet i Sverige, MHS, en av landets större klubbar för äldre fordon, tillsammans med Scania Sverige AB.

Mer information om rallyt, startlistor och annat, finner du här.

Första starten sker klockan 08.30 då varje fordon presenteras tillsammans med kuriosa innan avfärd. Sträckan man kör är cirka 12 mil lång och målgången beräknas till mellan klockan 12.00-15.00. Prisutdelningen sker klockan 15.00.


Om artikeln

Publicerad: 2022-09-12 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonshistoria MHS Motorfest Scania Tunga Rallyt Åkarsvängen Tunga Veteranfordon Veteranlastbil