Löfte om YKB på distans välkomnas av Transportföretagen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth presenterade under Elmia Lastbil i förra veckan att han avser lägga ett förslag om YKB (yrkeskompetensbevis) på distans. Detta är en en välkommen kursändring som många företag har efterfrågat.

– Vi ser fram emot ett kommande förslag som skulle innebära större frihet att möta kravet på utbildning och de föränderliga kompetenskrav som väntar framöver, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen. När det gäller YKB-utbildning på distans förutsätter detta ändringar i regelverket hos Transportstyrelsen och vi ser fram emot att ha en dialog med berörda myndigheter när beslutet fattas.

– Vi har länge arbetat för att regeringen ska möjliggöra distansutbildning för yrkeskompetensbevis, YKB, samt andra relaterade regelförändringar. Det finns stora fördelar med utbildning på distans – inte minst ökad flexibilitet, säger Caj Luoma.

– Transportbranschen har under flera år eftersträvat ett mer anpassat och flexibelt regelverk för att möjliggöra att fortbildningens obligatoriska 35 utbildningstimmar kan uppfyllas genom distansutbildning. Nu ser vi fram emot att förslagen blir verklighet, säger Caj Luoma.

Om artikeln

Publicerad: 2022-08-29 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Distansutbildning Tomas Eneroth Transportföretagen YKB