Foto: Thomas Svensson Foto: Thomas Svensson

Chefs Culinar elektrifierar med MAN e-TGM

Den 25 augusti 2022 levererades den första 100 procent eldrivna tunga lastbilen till Chefs Culinar i Malmö. Lastbilen är en MAN e-TGM med en totalvikt på 26 ton och räckvidd på upp till 190 kilometer.

Systemet för kylning av livsmedel i tre temperaturzoner drivs av separata batterier. Bilen kommer i första hand att köra i centrala Malmö och Lund för att maximera nyttan av tyst drift, fri från lokala utsläpp.

– Chefs Culinar jobbar systematiskt och målmedvetet för att minska vår klimat- och miljöpåverkan då lagerhållning och distribution av livsmedel är en relativt resurskrävande verksamhet. Det finns dock stora möjligheter att skapa mervärden genom att satsa på ny teknologi, säger Marcus Ahlm, vd på Chefs Culinar AB.

– Den eldrivna lastbilen från MAN är viktig för oss för att rent konkret minska vår klimatpåverkan men också för att vi ska lära oss om eldrivna fordon och den infrastruktur som krävs. Vi ser en stor potential i eldrivna fordon för att minska buller och lokala utsläpp i vår stadsnära distribution, säger Fredrik Nathorst-Westfelt, Supply Chain Manager på Chefs Culinar AB.

Under 2022 har Chefs Culinar installerat ett antal laddboxar för lastbilar men också för personal och gäster. På taket till lagret i Arlöv sitter nu också en solcellsanläggning på 500 kW som tas i drift inom kort.
– På Lion’s Trucks välkomnar vi samarbetet kring miljö och elektrifiering. Då vi redan är marknadsledande på elektrifierade bussar kommer det helt rätt i tiden, säger Kenneth Liljeson, Kommersiell Chef på Lion’s Trucks AB, importör av MAN Lastbilar i Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2022-08-31 10:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen Chefs Cullinar Elektrifiering MAN