foodora och McDonald’s i innovationsprojektet Droona

Q-handelsbolaget och restaurangkedjan påbörjade igår ett gemensamt test med drönarleveranser. Drönaren Droona kommer testas för att leverera mat från McDonald's restaurang i Gustavsberg direkt till kunderna på en strand utanför Stockholm.

Tidigare har foodora testat leveransroboten Doora tillsammans med Tele2 och nu fortsätter företagets arbete mot högre höjder genom att kroka arm med en aktör som tänker lika innovativt, McDonald’s.

Testerna påbörjades alltså igår utanför Stockholm. Start och slutdestinationen för leveranser med mat är Grisslinge Havsbad där en platå har byggts upp avsedd för Droona. Strandbesökarna kommer inom två veckor kunna beställa mat direkt från stranden från McDonalds genom foodoras app, då leveransfunktionen genom Droona kommer vara synlig i foodoras app.

foodora vill genom drönarleveranser nå alla svenskar. Idag kan bolaget nå 95 procent av Sveriges befolkning och med hjälp av drönare kan fler människor på landsbygden erbjudas snabb hemleverans av samma mat och produkter som boende i städer. foodoras ambition är att kunna leverera allt, överallt under dygnets alla timmar.

foodoras koncernchef Hans Skruvfors tycker det är väldigt roligt att McDonald’s vill kroka arm med dem och foodoras innovationer inom logistik.
– Både vi och McDonalds vill leda förändringen framåt i Sverige. Vi vill göra det möjligt med snabba leveranser till alla i Sverige. Det ska inte vara skillnad om man bor i Göteborg eller en mindre ort i norra Sverige, säger, han.

Sedan tidigare har Tele2 tillsammans foodora testat självkörande leveranser på land uppkopplade med 5G.
– I takt med att vi bygger ut 5G-nätet så är naturligtvis vår ambition att kunna använda tekniken även till drönarleveranser i luften, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffären på Tele2.

McDonald’s serverar 400 000 gäster varje dag och strävar efter att göra vardagen enklare för alla gäster. De senaste åren har restaurangkedjan lanserat flera satsningar för att göra just det. Nu testar McDonald’s som första restaurangkedja i Sverige drönarleveranser som är en del av av foodoras leveransflotta.

Om Droona
Räckvidd: 2 kilometer. Kommande Droonas som testas inom kort, har längre räckvidd.
Hastighet: 10 meter per sekund
Flyghöjd: 120 meter
Lastvikt: 2,7 kilo

Om artikeln

Publicerad: 2022-07-06 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Drönarleveranser Droona Foodora Hamburgare Innovativ Logistik McDonalds Tele2 transporter