Foto: Genrebild. Foto: Genrebild.

Lyxbil från Viken hamnade i Estland

Att organiserad kriminalitet använder lastbilar på våra vägar för sina transporter av stulet gods borde knappast vara en nyhet för våra politiker. Ändå dröjer satsningar ”på riktigt” för att stoppa flödet för dessa nätverk som bokstavligen ”skördar” område för område i Sverige. Nu senast handlar det om en lyxig Porsche från skånska Viken tillsammans med ytterligare en lika lyxig Porsche från Höör.

Porschen som i februari i år stals i Viken ligger i segmentet ”miljonklass”. Fyra dagar efter stölden återfanns fordonet i en lastbil tillsammans med ytterligare en Porsche, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det var den 23 februari en lyxbil stals i Viken. Den försvann från garageuppfarten under oklara omständigheter.

När en lastbil den 27 februari stoppas efter att ha kört av färjan mellan Kapellskär och Paldiski i Estland, påträffas fordonet tillsammans med ytterligare ett fordon av samma märke som stulits från en adress i skånska Höör.

Nu bär fordonen falska, danska registreringsskyltar och angavs vara på väg till nya köpare i Estland. Föraren av lastbilen säger att han lastat fordonen den 25 februari, men det visar sig inte stämma.

Dokumenten föraren visar upp innehåller felaktiga uppgifter och ytterligare en fraktsedel rör andra fordon som misstänks vara stulna.

Föraren anger att han fått i uppdrag att lasta fordonen hos ett företag i Helsingborg, men företaget tillbakavisar förarens uppgifter. Dessutom visar det sig att förarens mobiltelefon inte varit i närheten av Helsingborg den 25 februari.

För att ytterligare späda på misstankarna om stöld, sitter det i Viken-porschens tändningslås en falsktillverkad nyckel och fordonets inbyggda spårfunktion har kopplats ur.

Vem som faktiskt stulit fordonen vet man ännu inte. Det finns inga tekniska bevis som knyter lastbilschauffören till brottet. Däremot visar undersökningen av förarens mobiltelefon att han har haft kontakt med en annan person som givit honom körordern tillsammans med uppgifter om att föraren transporterat ytterligare en lyxbil från Viken.

Helsingborgs Dagblad konstaterar att ju längre polisens förhör pågår, desto mindre benägen är föraren att svara på frågorna.