Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett femtiotal olika yrken. Här är det inom Flygteknik och Lastbilsförare. Foto: Liza Simonsson/Mikael Enbom Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett femtiotal olika yrken. Här är det inom Flygteknik och Lastbilsförare. Foto: Liza Simonsson/Mikael Enbom

Yrkes-SM tillbaka efter pandemin

Efter två års uppehåll är Sveriges största tävling för yrkesskickliga tillbaka. I Yrkes-SM tävlar hundratals ungdomar om vem som är bäst inom ett femtiotal yrken.

2020 ställde arrangörerna WorldSkills Sweden in tävlingen på grund av coronapandemin. TYA tog då över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker och arrangerade TYA-SM i Linköping för de tävlande ungdomarnas skull.

TYA:s projektledare Syréne Alphonse är glad att Yrkes-SM nu är tillbaka.
– Det är ett fantastiskt tillfälle för de här ungdomarna att visa vad de går för, och för vinnarna att kunna sätta på sitt cv att de är Sveriges bästa inom sin yrkeskategori. Innan pandemin lockade tävlingen tusentals besökare och jag hoppas att publiken hittar tillbaka i år.

Det stora yrkesslaget står i Växjö den 10-12 maj, där TYA stöttar de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna, med Volvo Lastvagnar som sponsor. Extra spännande är det för de tävlande inom flyg där vinnaren får möjlighet åka till Frankrike och tävla i Yrkes-VM i Lyon 2024.

I kategorin ”Lastbil” tävlar följande:

  • Felicia Bendrot, Tomelilla, Malenagymnasiet
  • Marcus Ekenberg Falström, Voxnabruk, Staffangymnasiet
  • Elis Jakobsson, Nybro, Åkrahällskolan
  • Albin Lundberg, Arvidsjaur, Sandbackaskolan
  • Edwin Hansson, Trollhättan, Uddevallagymnasiet
  • Moa Lindell, Huddinge, STFG
  • Theo Karlsson, Bockara, Oscarsgymnasiet
  • Adam Thyberg, Arvika, Södra Viken

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-03 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: TYA Yrkes-SM