Transporter ligger bakom 97 % av Traderas klimatavtryck

För tredje året i rad erhåller Tradera certifiering som klimatneutralt företag. Samtidigt släpps företagets årliga hållbarhetsrapport som visar på minskade koldioxidutsläpp och mindre energianvändning i hela verksamheten utom på ett område. Utmaningen framöver är att minska utsläpp från frakter.

År 2021 uppgick Traderas klimatpåverkan till 1102 ton CO2. Transport av produkter som säljs och köps av webbplatsens användare är fortfarande den huvudsakliga källan till Traderas utsläpp och utgör nästan 97 % av Traderas totala klimatavtryck.

Aktiviteten på Tradera och antalet försäljningar ökade väldigt mycket, vilket också lett till fler frakter jämfört med år 2020 och därför har utsläppen från transporter ökat med 293 ton CO2.

Den huvudsakliga utmaningen i Traderas hållbarhetsarbete är således att minska på miljöavtrycket i frakterna som försäljningen på plattformen leder till.

Under 2021 lanserades samfrakt, vilket innebär att säljare på ett enkelt sätt kan samfrakta flera saker till samma köpare. Tradera tittar även på hur man kan främja lokal cirkulär handel i närområdet.

Fler miljövänliga fraktalternativ ligger också i planen.
– Med de satsningar vi har på gång på fraktområdet så tror vi att det ska vara möjligt att stävja ökningarna. Samtidigt ska man komma ihåg att det som fraktas är återbrukade saker, det vill säga begagnathandel som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Vårt mål är att miljöavtrycket för frakt ska minska i förhållande till antal sålda varor, säger Stefan Öberg, vd på Tradera.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-10 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Miljö Tradera