Nu är yrkes-SM i full gång

Igår var det äntligen dags. Ett antal förväntansfulla tävlande kommer att mötas i motorbranschens yrkestävlingar som i år gick av stapeln i Växjö. De kommer att göra upp om titeln i totalt fem grenar. Se här vem som tävlar i ditt län.

Igår den 10 maj var det alltså dags. Totalt handlar det om fem olika tävlingar riktade mot motorbranschen: Personbilsteknik, Lastbilsteknik, Bilskadeteknik, Fordonslackering och Maskinteknik. Deltagarna representerar också stora delar av landet från Umeå i norr till Kristianstad i söder.

Tävlingsledare Johanna Linder är till vardags på Transportföretagen som just nu som bäst håller på att förbereda det sista inför tävlingarna. Varför genomförs egentligen dessa tävlingar?
– Syftet är att väcka uppmärksamhet kring motorbranschens yrken samt visa på innehåll och kompetensnivå för att locka fler till branschen, säger Johanna Linder.

Förväntningarna är att det ska bli spännande, roliga, intensiva och upplevelserika dagar tillsammans med alla involverade. Inklusive de tävlande är det närmare 40 personer involverade bara inom Motorbranschen.

De vill så klart se många besökare som de kan inspirera till att vilja arbeta i motorbranschen i framtiden.
– Våra båda ”prova på”-moment tror jag kommer att locka fler till att vilja stanna och just prova – vad sägs till exempel om att testa att svetsa i en svetssimulator? Det ska även jag hinna med under dagarna, säger Johanna Linder.

Hur känns det att kunna träffas och hålla yrkes-SM nu under normala omständigheter igen, efter pandemin?
– Fantastiskt! Äntligen kommer vi att kunna genomföra detta. Vi har med tävlande även från dem som var uttagna 2020 här. Både ett inställt Yrkes-SM 2020 samt att vi försökte arrangera Motorbranschens SM hösten 2020 gör att vi är extra taggade, säger hon.

Och sist, men inte minst, vad ser du själv mest fram emot med dessa dagar?
– Att möta alla tävlingssugna ungdomar är alltid lika inspirerande! Samt att vi får många trevliga besök i vår tävlingsmonter, där vi kan berätta mer om motorbranschen och behoven av personal som finns där. Det är verkligen en framtidsbransch med mängder av utvecklingsmöjligheter, avslutar Johanna Linder.

Vill du se vilka som tävlar, hittar du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2022-05-11 11:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Förarutbildning Fordonsteknik Transportföretaget Transportprogram Yrkes-SM yrkeschaufförer