Tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel

Finansdepartementet remitterade fredagen den 18 mars promemorian ”Tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel”. Förslaget innebär att energiskatten sänks med 1 krona och 5 öre för bensin och diesel. Detta kan ske tidigast från den 1 maj 2022. Sänkningen gäller till den 30 september 2022. Förslaget är en del av det åtgärdspaket som presenterades den 14 mars.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till ökade priser på drivmedel och el. För att stärka Sverige i denna extraordinära situation presenterade regeringen i måndags ett åtgärdspaket med insatser både på kort och lång sikt. Paketet innehåller bland annat tillfälligt sänkt drivmedelsskatt.
Promemorians förslag innebär att energiskatten på bensin och diesel sänks med 1 krona och 5 öre.

Sänkningen sker tidigast den 1 maj och gäller till den 30 september 2022. Det bedöms medföra att priset sjunker med ca 1 krona och 30 öre vid pump.

Förslaget föreslås träda i kraft tidigast den 1 maj 2022 och bedöms minska statens skatteintäkter med 3,8 miljarder kronor år 2022.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-21 11:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Drivmedelpris Drivmedelsskatt Regeringen Socialdemokraterna Ukraina