Män har bättre självförtroende i vintertrafiken

Att köra bil på hala vägar med snö och slask kan få många förare nervösa. Men hur står det egentligen till med svenskarnas självförtroende vid körning på vinterväglag? Det har Goodyear kikat närmare på i sin nya undersökning. Föga förvånande är självförtroendet hos män betydligt högre än hos kvinnor.

I Goodyears nya undersökning fick 1000 svenskar frågan hur de upplever att de kör när vinterväglag råder. Skillnaden på svaren mellan män och kvinnor var slående. Medan 64 procent av männen anser sig köra väldigt bra även på vinterväglag är samma siffra för kvinnor endast 48 procent. Samtidigt så är tre gånger så många kvinnor kontra män som anser att de inte kör bra på vinterväg.

Vintern i Sverige kan vara tuff att köra under även för den mest erfarna föraren. Underlaget kan vara väldigt oförutsägbart både för kortare resor såväl som längre.
– Så även om männen känner sig självsäkra så kan det vara värt att fräscha upp vinterkörningen genom att ha några extra saker i åtanke. Inte bara för sin egen skull utan även för medtrafikanter, säger Ernestas Čejauskas, Nordisk produktspecialist.

Att ha fordonet i vinterdugligt skick samt rätt däck, mönsterdjup och lufttryck, är viktigt. Däremot säger Goodyear att det inte spelar så stor roll hur snabb du är på bromsen. Det handlar istället om att ha tillräckligt avstånd till bilen framför dig eftersom bromssträckan, när det är rejält halt, blir tio gånger så lång och bromsarna man ska man om möjligt göra det mjukt för att minska risken för sladd.

Undersökningen är statistisk säkerställd och utförd av undersökningsföretaget YouGov i augusti 2021. Undersökningen har ett riksrepresentativt urval på 1 015 respondenter.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-14 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Goodyear Ishalka Självförtroende Vinterdäck Vinterkörning Vinterväglag