Foto: Genre.

USA släpper inte in ovaccinerade chaufförer

Kanadensiska och mexikanska lastbilschaufförer måste nu vara helt vaccinerade mot covid-19 om de vill köra in till USA. Kanada och Mexiko hade redan en vecka tidigare infört motsvarande regler för amerikanska lastbilschaufförer.

Ovaccinerade amerikanska lastbilsförare har sedan den 15 januari förbjudits att köra norrut in över den kanadensiska gränsen. Samtidigt finns det rapporter från livsmedelsaffärer om att vissa frukt- och grönsakshyllor gapar tomma och kostnaden för att frakta tomater från södra USA har ökat med 25 procent, rapporterar Bloomberg.

Kanada är beroende av amerikanska färskvaror som frukt och grönsaker under vintern. American Trucking Association uppskattar att endast hälften av amerikanska förare är vaccinerade. Trycket på försörjningskedjan vilken redan är hårt på grund av förarbristen och extremväder, ökar igen.

Många av Mexikos lastbilschaufförer sägs vara vaccinerade, men cirka 12 000 kanadensiska förare kan förbjudas att köra till USA från och med denna helg. Det är vad Canadian Trucking Alliance antar. Inom försörjningskedjan kommer åtgärderna även att påverka fordonsindustrin.

Kanada och USA är mycket nära sammanlänkade ekonomiskt. Enligt handelsdepartementet är Kanada den främsta exportmarknaden för 32 amerikanska delstater. Varor värda motsvarande 40 miljarder euro passerar gränsen varje månad och det mesta av handeln transporteras med lastbil.

Åtgärden tillkännagavs i Kanada för två månader sedan och syftar till att öka antalet vaccinationer.
Ovaccinerade kanadensare får återvända till sitt hemland, men måste då sätta sig själv i karantän i två veckor, skriver tyska Eurotransport.

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-26 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Corona Covis-19 Kanada Mexiko Omikron USA Vaccinkrav Vaccinpass