Hiab iQ.1188 HiPro är den största Hiab-kranen hittills. Foto: Hiab Hiab iQ.1188 HiPro är den största Hiab-kranen hittills. Foto: Hiab

iQ.1188 HiPro – nytt muskelpaket från Hiab

Hiab, som är en del av Cargotec, har lanserat HIAB iQ.1188 HiPro, en lastbilskran på 110 ton med företagets nya styrsystem som ger ett lyft åt produktivitet och säkerhet. IQ-serien är den nya generationen lastbilskran från Hiab som har det nya styrsystemet SPACEevo i kombination med fjärrstyrningen CombiDrive 4, som används för första gången på HIAB iQ.1188 HiPro.

Hiab iQ.1188 HiPro är den största Hiab-kranen hittills. Den har lång räckvidd och stor lyftkapacitet, men med lätt och kompakt design. Det är en lastbilskran på 110 ton och presterar därefter, men den liknar en 90-tons modell i storlek.

Därmed kan den enkelt monteras på 4-axlade fordon och fortfarande lämna utrymme åt nyttolast, plus att kostnader och bränsleförbrukning minskas. Detta förhållande mellan prestanda och vikt är möjligt tack vare de nya armsystemet V12-Power.
– Våra kunder vill ha stora kranar som klarar många olika uppgifter, men i ett kompakt format som är mer flexibelt, billigare i drift och drar mindre bränsle. Vi är stolta att kunna lansera vår största Hiab-kran hittills, säger Marcel Boxem, produktchef för stora kranar, Hiab.

– Samtidigt introducerar vi nya funktioner som kommer att göra krankörningen säkrare än någonsin både för föraren och för omgivningen, tillägger han.

Med det nya styrsystemet SPACEevo kan kranen användas med precision även när det går snabbt. Styrsystemet är baserat på en öppen teknisk plattform som möjliggör kontinuerliga uppdateringar.

Kranen drivs med den nya fjärrstyrningen CombiDrive 4 som visar mer information samt har större färgskärmar, haptisk återkoppling (vibrationer) och längre batteritid. Kranföraren kan välja personliga inställningar för exempelvis hastighet och reaktioner från kranen.

Styrsystemet har den nya funktionen Confirm View som ökar säkerheten genom att identifiera kranförarens position i förhållande till stödbenen, så att de endast fälls ut om föraren står rätt placerad och kan se deras rörelse.

Kranen har ett stabiliseringsprogram som heter DLC-S. Med hjälp av fjärrstyrningen kan föraren simulera stabiliseringskapaciteten som kranen kommer att ha i en viss position och med stödbenen utfällda. Något som kan komma väl till pass när man ska planera för inbokade lyft.

Kranen har inbyggd uppkoppling som ger ägaren åtkomst till Hiabs HiConnect™.

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-02 14:40
Kategori: Nyheter
Taggar: CombiDrive 4 Confirm View Hiab iQ.1188 HiPro Produktnyheter SPACEevo