Genrebild Foto: Tommy Holl Genrebild Foto: Tommy Holl

111 transportstölder i november – Polisen: ”Anmäl”

Totalt anmäldes 111 transportstölder till polisen under november i år. Detta enligt en sammanställning som Polismyndigheten har gjort och som Proffs har tagit del av.
Polisen uppmanar alla som drabbats att anmäla. Detta bland annat för att få en tydligare bild över omfattningen och för att kunna kartlägga brotten.

Den vanligaste formen av transportstöld är så kallade ”kapellskärningar”. Kriminella åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade dörrar på lastbärarna och lastar över gods till egna fordon.

Ofta arbetar de två till fyra personer ihop, ibland så många som åtta. Det skriver Brottssamordningen Region Syd i sin rapport.

Slangning av diesel är också vanligt, och kombineras ibland med kapellskärningar. Sett över en längre tidsperiod, i södra delen av landet, är mer eller mindre alla rastplatser/uppställningsplatser utan inhägnad och tillträdesbegränsning utsatta för brott.

Sammanställningen som polisen har gjort är baserad på anmälda brott under brottskod 9804 som betyder ”stöld ur eller från lastbil, släpfordon, järnvägsvagn eller lastbärare (container eller motsvarande) avsedd för yrkesmässig godsbefordran”.

Kategorin består huvudsakligen av så kallade kapellskärningar (inklusive försök), men inkluderar även en mindre del andra stölder, till exempel stölder under pågående lossning av gods, tillgrepp och enskilda paket från budbilar dagtid, slangning av diesel, med mera.

En del stöldbrott från lastbilar hamnar av juridiska skäl under andra brottskoder, varpå de inte inkluderas i ovan nämnda rubricering.

Polisen uppmanar chaufförer som utsätts för, eller upptäcker brott, att larma polisen via 112. Detta även när brottet nyss har inträffat – oavsett hur allvarligt brottet är. Om händelsen inte är pågående eller nyss har skett, ska man istället ringa 114 14.

Polisen uppmanar att alltid anmäla ett tillgrepp eller försök till tillgrepp. Även om inte alla brott är möjliga att utreda är det viktigt för polisen att få så mycket information om brottsligheten som möjligt för att kunna prioritera sina resurser, fokusera på rätt områden i brottsförebyggande arbete samt analysera mönster och länka ihop seriebrottslighet.

Avslutningsvis i rapporten skriver Polisen att ”den lilla bit information du kanske har kan vara viktig i läggande av ett större pussel”.

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-09 12:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Brottslighet Kriminalitet Polisen transportstölder