Storbritannien ändrar regler för att ta lastbilskörkort

Storbritannien fortsätter sin kamp för att få fram fler lastbilschaufförer. Nu ändrar man på reglerna så att förare inte längre behöver köra upp för C-behörighet utan kan gå direkt till lastbil med släp.

DVSA (ungefär som vår Transportstyrelse) har gått ut med mer information om hur reglerna för att lära sig att köra lastbil kommer att förändras. Detta för att hjälpa till att lösa chaufförsbristen.

Med ett parlamentariskt godkännande kommer den nya lagen att gälla från den 15 november i år och körkortskandidaterna kan börja sin utbildning direkt i ett tungt ekipage med släp istället för som tidigare behöva klara behörigheten för endast lastbil.

Kandidaterna kommer även fortsättningsvis att kunna ta en C-behörighet om de inte önskar att köra större ekipage.

När en förare klarar sin uppkörning för CE-behörigheten, får de rätt att framföra en medelstor lastbil (C1), en medelstor lastbil med släp (C1E), en stor lastbil (C) och en stor lastbil med släp (CE).

Lagändringarna innebär att förare kan lära sig att köra en medelstor lastbil med släp och köra upp med ett sådant ekipage utan att först ha klarat en uppkörning i en medelstor lastbil.

Förra månaden, när regeringen tillkännagav sitt förslag, sade man att det skulle leda till att cirka 20 000 fler lastbilsuppkörningar per år skulle kunna genomföras och innebära att man får in fler förare i branschen, skriver Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-25 11:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbrist Förarbrist Lastbilsbehörighet Lastbilschaufför Uppkörning