Ordförande i Godstransportrådet Skåne/Blekinge tillika landshövding i Skåne län, Anneli Hulthén, flankerad av prisvinnaren Mertz med Thomas Frej till vänster och Karl-Johan Mertz till höger.

Årets Lyft görs på Malmö kombiterminal – Mertz tar hem priset

Från ett renodlat åkeri har de genom sitt idoga arbete med kombinerade transportlösningar satsat stort på järnvägen och lyckats med det. Det sydsvenska familjeföretaget Mertz Transport AB tilldelas miljö- och transportpriset Årets Lyft.

Prisutdelningen har försenats ett år på grund av pandemin, men torsdagen den 23 september kunde det delas ut vid en ceremoni på Residenset i Malmö av Anneli Hulthén, ordförande för Godstransportrådet Skåne/Blekinge och landshövding i Skåne län.

Mertz startade som ett litet åkeri med bara en bil för 50 år sedan. Sedan dess har företaget ökat och efter hand expanderat till i dag 150 bilar och crossdockverksamheter (last av varor direkt från inkommande- till utgående transporter) i de tre storstäderna i Sverige. Mertz erbjuder dörr-till-dörr-lösningar i hela landet och ner till kontinenten.

I snart nio år har man varit operatör för Jernhusens kombiterminal i Malmö och driver denna till fullo med last- och lossning av vagnslaster, containers och trailers som går på järnväg. Terminalen har vuxit år för år och är nu en av de största och viktigaste i landet.
– Det här blev vi väldigt glada för! Vi har kämpat i många år nu och haft både med- och motgångar, men vi har lyckats och det här priset är ett tecken på det. En fin belöning för allt arbete vår fantastiska personal lagt ned, men också en morot för oss i framtiden, sammanfattade Karl-Johan Mertz, transportchef på Mertz.

Förutom att anpassa sin basverksamhet av vägtransporter till kraven för hållbara transporter har Mertz med framgång kompletterat sitt tjänsteutbud genom att även erbjuda marknaden transporter på järnväg. Mertz ger nya impulser till gagn för den framtida utvecklingen i en kraftigt konkurrensutsatt transportbransch”.

De Regionala Godstransportråden arbetar för att stärka samverkan mellan de olika trafikslagen samt utveckla dialogen regionalt med näringslivet. Trafikverket är sammankallande i råden och ordförande är landshövdingarna. Övriga medlemmar är regioner, branschorganisationer, godstransportköpare och akademin.

Årets Lyft: För att synliggöra och sprida kunskap om intelligenta och hållbara transportlösningar utser Godstransportrådet ett företag inom sin region som vinner transport- och miljöpriset Årets Lyft.

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-24 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Årets Lyft Crosdockterminal Godstrafik Godstransportrådet Hållbara transporter Kombitrafik Mertz