Foto: Genrebild. Foto: Genrebild.

Ung förare utsatte passagerare och medtrafikanter för fara

Regnet fullständigt vräker ner av och till på kontrollplats Långeberga i Helsingborg den 18 augusti, men det hindrar inte yrkestrafikgruppens arbete. Vi är på plats när plötsligt trafikpolis Christer Hansson tidigt på eftermiddagen kallar på förstärkning över radion i ett ärende där en person ljuger om sin identitet.

Vi återkopplar dagen efter och Christer Hansson berättar att han stått stilla mc:n vid påfarten till E6 vid Helsingborg Södra. Då passerar en Skoda i en väldig fart trots det myckna regnandet och vattenbemängda vägbanan. Christer kör efter och kommer ikapp först vid kontrollplatsen.
– Vägbanan var täckt av vatten på grund av skyfallen och att då köra i hastigheter på 135-140 km/h är oansvarigt och innebär en risk även för de andra trafikanterna. Dessutom har han en passagerare med sig, säger han.

Hastigheten mäter Christer med TripTrac-metoden som är en genomsnittshastighetsmätning och trots att fordonet framför har börjat bromsa in, landar snitthastigheten på 122 km/h. Han tar med sig fordonet in på avfarten efter kontrollplatsen och vidare till Mineralgatan där han konstaterar att framdäcken är på gränsen till att vara underkända.

Föraren är svensk medborgare och han har flickvännen som passagerare. De är på väg till Göteborg. Något körkort kan han inte presentera för Christer eftersom det sade han sig ha glömt ta med. Istället får han uppge sitt personnummer för Christer som slår på detta i registret och får då fram bland annat att personen har körkort och ett pass.
– Men passfotot var inte ens nära likt föraren. Jag ställde kontrollfrågor, men han kunde inte svara på ens hälften av dessa. Jag sade till honom att jag vet att du inte är samma person, så stå inte och ljug för mig utan ge mig ditt riktiga personnummer, säger Christer.

Efter ytterligare lite velande, uppger föraren ett annat personnummer och bilden på det passet är samma person som Christer har framför sig.
– Men något körkort har denne unge man aldrig haft, säger Christer.

Förarens flickvän är helt ovetande om att pojkvännen inte har något körkort och när hon hör vems personnummer han uppger, blir hon riktigt arg.
– Det visar sig vara hennes brors personnummer och pojkvännen hade helt mörkat för henne att han saknade körkort, säger Christer.

Det blir inget brott eftersom händelsen inte påverkar innehavaren av personnumret.
– Hade passfotot varit mer likt föraren och jag hade skrivit en anmälan som skickats iväg, då hade det varit en falsk tillvitelse, förklarar Christer som tillägger att föraren såg ångerfull och bekymrad ut när de satt i polisbilen och konstaterade att det nog inte blev en bra dag för honom.

Den dåliga dagen ska emellertid bli ännu något sämre. Flickvännen har körkort och skulle ha kunnat köra vidare, men då startar inte bilen. Hur det gick efter att Christer lämnade paret, vet han inte, men resan till Göteborg anar han inte blev av. Kanske åkte de hem till Malmö igen – om de fick igång bilen.

Nu har Christer skrivit en anmälan om olovlig körning samt hastighetsöverträdelse. Ärendet ska utredas och sedan väntar en eventuell förhandling i Tingsrätten eller så kan åklagaren skriva ett strafföreläggande.
– Den olovliga körningen ger dagsböter baserat på inkomst, skulder, familjeförhållanden och andra kringliggande faktorer, avslutar Christer Hansson.

Eftersom det är en pågående utredning, kan vi i skrivandes stund inte säga vad ärendet slutgiltigt landar i.