Svenskarnas pinsammaste missar med bilen

Från att tappa bort bilnyckeln till att tanka med fel bränsle. I en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil, öppnar svenska bilister upp om sina pinsammaste missar.

När Kantar Sifo frågade 802 bilister om de någon gång gjort en riktig blunder var det över hälften (55 %) som svarade ja. Vanligast var att ha backat på ett föremål (35 %), näst vanligast att ha glömt stänga tanklocket (10 %) och tredje vanligast att ha glömt handbromsen så att bilen rullat i väg (9 %).

Daniel Odsberg är försäljningschef på Kvdbil.
– Det är vid sådana här ögonblick som man önskar att ingen tittade, men jag tycker inte att den som känner igen sig behöver vara allt för hård mot sig själv. Undersökningen visar att de flesta någon gång har gjort en blunder som de är mindre stolta över, säger han och tillägger att det i stunden kan förstås kan kännas dramatiskt att låsa in bilnycklarna eller att glömma handbromsen, men ofta är det något man kan skratta gott åt i efterhand.

Fjärde vanligast var att ha tappat bort bilnycklarna (8 %), men nyckelfadäser är egentligen vanligare än så. Många svarar att de visserligen har haft koll på var nycklarna är, men inte kommit åt dem. Att råka tvätta bilnycklarna i tvättmaskinen eller låsa in dem i bilen är några exempel.

6 vanligaste misstagen vi gjort med bilen
Backat på föremål, 35 %
Glömt tanklocket efter tankning, 10 %
Glömt handbromsen så bilen rullat i väg, 9 %
Tappat bort bilnyckeln, 8 %
Tvingats stanna pga slut på bränsle, 6 %
Tankat med fel bränsle, 4 %

Andra vanliga missar är att ha glömt ta ur tankslangen, låst in bilnycklarna i bilen, tvättat bilnycklarna samt laddat ur batteriet på en parkering.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 802 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-20 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilister Fadäser Kvd bil Misstag Pinsamt Sifo